НОВИНИ

Очаква се и Япония да обяви извънредно положение заради коронавируса

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:30, 06.04.2020 (обновена)
Чете се за: 01:29 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: БГНЕС

Япония вероятно ще обяви извънредно положение във връзка в пандемията от коронавирус. Заразените в страната са 3 600, смъртните случаи 85. В световен мащаб болните са близо милион и 300 хиляди, а излекуваните - повече от 260 хиляди.

В редица държави се наблюдава спад на заболеваемостта, както и намален брой пациенти, които имат нужда от интензивни медицински грижи. Редица държави вече обмислят варианти за частична отмяна на строго рестриктивните мерки.

В Турция - по икономически причини, падат ограниченията за младите хора. Мярката ще касае заетите в публичния и частния сектор, както и сезонните селскостопански работници на възраст между 18 и 20 години. За хората над 65 и с хронични заболявания самоизолацията остава задължителна.

Заразеният с COVID-19 британски премиер Борис Джонсън беше приет в болница. Налагат се допълнителни изследвания заради продължаващите 10-ти ден симптоми на инфекцията. Късно снощи кралица Елизабет Втора направи специално обръщение към поданиците си, в което изказа благодарност на онези, които се борят с COVID 19 на 1-ва линия и изрази увереност, че заразата ще бъде надмогната.


Кралица Елизабет Втора: Надявам се, че през следващите години ще се гордеем с начина, по който сме отговорили на това предизвикателство. И онези, които дойдат след нас, ще кажат - това поколение британци е силно като всички останали. Че качества като самодисциплина, решителност, с добре премерен хумор и съпричастност, все още са основни за тази държава. Гордостта от това, което сме, е част от нашето минало, тя определя нашето настояще и бъдеще!

И още един монарх - кралят на Швеция - Карл Густав, също се обърна към поданиците си. В страната мерките срещу пандемията са най-леки - заведения, паркове и учебни заведения продължават да работят. Кралят обаче призова шведите да преосмислят плановете си за Великденските празници и да си останат по домовете. Заразените с COVID-19 в Швеция са повече от 6 800, починалите - над 400.

Добри новини и отвъд Океана - данните от Ню Йорк, най-засегнатият от коронавирусната инфекция град в САЩ, показват спад на новозаразените и на смъртните случаи. Все още обаче е много рано да се говори дали пикът на епидемията в мегаполиса е достигнат. Обнадежден е и президентът Тръмп.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Но виждаме светлина в края на тунела. Нещата се случват. Започваме да виждаме светлината и, надявам се, в близкото бъдеще ще бъдем много горди от работата, която сме свършили.

Тигър в зоопарка в Бронкс е първото животно, заразено с COVID-19, твърди управата на зоологическата градина. Това е първото предаване на опасния щам от човек на животно, предполага се, че тигърът е заразен от човек, който се е грижил за него. С дихателни проблеми са още шест големи котки. Очакванията на ветеринарите са, че те ще се възстановят напълно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три възможности за онлайн регистрация в Бюрата по труда по време на извънредното положение
Три възможности за онлайн регистрация в Бюрата по труда по време на извънредното положение
Парламентът гласува актуализацията на бюджета и промените в закона за извънредното положение
Парламентът гласува актуализацията на бюджета и промените в закона за извънредното положение