НОВИНИ

ЦИК обяви кои са новите 240 депутати в парламента

Вера Александрова
от Вера Александрова
10:56, 11.04.2021 (обновена)
5270
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

На заключителна пресконференция ЦИК обяви окончателния състав на 45-ото Народно събрание след проведения вот на 4 април.

Избраните в два района депутати са посочили кой искат от тях искат да представляват. Общо 24 нови депутати са направили такъв избор.

Повечето партийни лидери, които са се явили като водачи на листи, са предпочели да станат депутати от Софийския многомандатен избирателен район. Това са:

Румен Христов от коалиция ГЕРБ-СДС, Корнелия Нинова от БСП, Христо Иванов и Атанас Атанасов от "Демократична България".

Мая Манолова, Арман Бабикян и Николай Хаджигенов от коалиция "Изправи се! Мутри вън!".

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов става депутат от Стара Загора.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ влиза в парламента като депутат от Шумен.

Общо 14 кандидати са се отказали от място в парламента - 9 от ДПС, трима от ГЕРБ - СДС, включително лидерът на партията ГЕРБ Бойко Борисов, и двама от "Има такъв народ". Техните места се заемат от следващите в листите.

Окончателно е ясно и какво е разпределението на мандатите в парламента. Коалицията ГЕРБ - СДС е със 75 мандата, "Има такъв народ" с 51, а БСП с 43-ма депутати, ДПС с 30, "Демократична България" с 27, а "Изправи се! Мутри вън!" с 14.

Ние изпълнихме нашите правомощия и задължения съгласно Изборния кодекс. Това нямаше да бъде възможно без усърдната работа не само на членовете на ЦИК, но и на всички членове на РИК и техните сътрудници, както членовете на СИК, които поеха най голямата тежест, с оглед обстановката в страната. Това заяви в началото на пресконференцията председателят на ЦИК Александър Андреев.

Бих искал да благодаря за отличната координация с Министерския съвет, областните администрации, общините и на нашите партньори, допълни Андреев.

Сега предстоят две основни задачи пред ЦИК - да бъде изготвен бюлетин и да бъде направен анализ на изборите, за да се види къде могат да се направят допълни предложения към законодателя, каза обясни председателят на ЦИК.

400 сигнали и жалби са подадени в изборния ден, съобщи говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Имало е много затруднения особено при гласуването в чужбина, където никога досега не е имало толкова много секции. Има секции с по 1800 гласували, където на предходни избори се е считало за максималното възможно число, обясни Димитров.

"След новините" се завръща: Защо хартията остана водеща пред машините на изборите

Голяма част от жалбите и сигналите са за проблеми с машинното гласуване, най-вече във Велико Търново, съобщиха още от ЦИК.

27% от избирателите са предпочели машинния вот.

Тепърва ще бъде направен анализ, особено що се отнася до машинното гласуване, разбира се със съответните изводи и предложения, допълниха от ЦИК.

ЦИК обяви имената на депутатите в 45-то Народно събрание

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Златният парад на фараоните“ в музея в Кайро (Снимки)
„Златният парад на фараоните“ в музея в Кайро (Снимки)
"След новините" се завръща: Защо хартията остана водеща пред машините на изборите
"След новините" се завръща: Защо хартията остана водеща пред машините на изборите