НОВИНИ

Очакват ни още валежи, гръмотевици и силен вятър до края на деня

bnt avatar logo
от БНТ
12:59, 16.06.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Оправдават се предупрежденията за проливни валежи в Източна България. От 9.00 часа сутринта вчера до 9.00 часа тази сутрин в североизточните райони паднаха до около 30 литра на квадратен метър, във Варна - 25 литра.

В източните райони и днес ще има интензивни и значителни по количество валежи, придружени от гръмотевици. В областите с код оранжево се очакват сумарни количества около 50 литра на квадратен метър.

В останалата част от страната след обяд също ще има валежи, временно интензивни и придружени от гръмотевици, с по-голяма вероятност в планинските райони. Ще има условия и за градушки. Ще бъде много ветровито, особено в Източна България и по Черноморието, където ще духа силен северен вятър. Максималните температури ще бъдат от 20 до 29 градуса.

През нощта вятърът ще поотслабне, но ще продължи да вали, на повече места в източните и северозападните райони от страната. Минималните температури утре ще бъдат от 13° до 18°, максималните - между 24° и 29°. Отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, временно интензивни, валежи от дъжд и гръмотевици. Остават условия за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток.

Значителна ще е облачността по Черноморието, с краткотрайни валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от север-североизток.

Максималните температури ще бъдат между 21 и 24 градуса. Температурата на морската вода е 19 - 20°. Вълнението на морето ще бъде 1 - 2 бала.

Облачно, с краткотрайни валежи от дъжд, ще е и в планините, където също ще има опасност от гръмотевични бури.

Ще духа умерен север-северозападен вятър. Максималните температури в курортите ще бъдат между 14 и 23 градуса.

Облачно и с валежи от дъжд ще е времето и в западните райони от Европа. Над централната част от континента и по-голямата част от Скандинавския и Апенинския полуостров ще бъде предимно слънчево и топло за сезона. Предимно слънчево ще е и над северозападните и южни части от Балканите. В останалата част от полуострова ще има валежи от дъжд и гръмотевична дейност.

У нас до края на седмицата облачността ще е по-често значителна, ще има и валежи, на места временно интензивни, след обяд придружени от гръмотевици.

С по-значителни количества валеж ще бъде в петък и събота, отново главно в източната половина от страната. В началото на новата седмица се очаква температурите да тръгнат нагоре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството прекрати процедурата за концесионер на летище Пловдив
Правителството прекрати процедурата за концесионер на летище Пловдив
Протест в Кардам заради лош международен път
Протест в Кардам заради лош международен път