НОВИНИ

Официално: КЕВР намалява цените на газа и парното

официално кевр намалява цените газа парното
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:40, 01.05.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

В съответствие с изменението на цената на природния газ от месец април на международните хъбове за търговия, отчетени до полунощ вчера, КЕВР постанови нова цена на синьото гориво, която е 22.35 лева на мегават/час. Тя ще действа до края на месец май. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов.

Спрямо април, намалението е с 11.31%. Ако потърсим резултат от двата месеца, в които прилагаме новата ценообразуваща формула в резултат на договореността между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт" кумулативно цената на природния газ за българските потребители, спрямо действащата до 31 март, намалява с приблизително 50%.

На тази база, КЕВР промени цените на топлинната енергия и високоефективната електрическа енергия, произвеждана от топлофикационни дружества, които използват за основен енергоносител природния газ.

Общо за страната допълнителното намаление на цената на топлинната енергия за май, спрямо април, е с приблизително 4% (точно 3,95).

Намалението за различните градове у нас е следното:

  • За Топлофикация София е 5,15%
  • За Враца е с 4,14%
  • За Пловдив – 1,8%
  • За Плевен – 2,62%
  • За Бургас – 2,97%
  • За Варна – 1,30%
  • За Велико Търново – 3,4%
  • За Разград – 2,90%.

С утвърдените цени на топлинната енергия за май общото намаление спрямо цените, които бяха валидни до 31 март е с 24,93%. Причината за това е промяната на цената на природния газ след изменението на условията по договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт", както и значителното намаление на цените на международните пазари. В резултат на тези фактори, общото намаление на природния газ, спрямо цените до 31 март тази година, е с 49,25%.

С решението си Комисията утвърди от 1 май 2020 г. и преференциални цени и премии на електроенергията, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, които използват за основно гориво природен газ. Средното намаление на цените на високоефективната електрическа енергия за тези дружества е в размер на 5,84%.

Решенията на КЕВР за утвърждаване на цени, считано от 1.05.2020 г., на топлинната енергия и на електрическата енергия, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, ще бъдат публикувани на интернет страницата на регулатора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма щети и пострадали в епицентъра на земетресението – зона Раковски
Няма щети и пострадали в епицентъра на земетресението – зона Раковски
Омбудсманът поиска да се отменят матурите след четвърти и десети клас
Омбудсманът поиска да се отменят матурите след четвърти и десети клас