НОВИНИ

Олимпийският огън потегли към Франция с легендарния кораб "Белем"

След като пристигне на Старото пристанище в Марсилия на 8 май, пламъкът ще започне пътуването си из Франция.

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
13:25, 27.04.2024
Чете се за: 02:12 мин.
Други спортове
олимпийският огън потегли франция легендарния кораб белем
Снимка: REUTERS
Слушай новината

След като беше предаден на Франция в петък и прекара нощта във френското посолство в Атина, съхраняван във фенер, олимпийският огън започна своето пътуване до Франция на борда на тримачтовия кораб "Белем".

Председателят на Организационния комитет на Олимпийските и Параолимпийските игри Тони Естанге донесе пламъка на легендарния кораб придружен от 16 млади скаути на пристанището на Пирея. Пламъкът ще пристигне в Марсилия на Старото пристанище на 8 май.

По този повод в Марсилия се подготвят за грандиозно посрещане и тържества през целия ден. Корабът ще акустира в 11 часа френско време в северното пристанище и ще започне парад по крайбрежието на Марсилия с представители на местните клубове по гребане и кану каяк. Пламъкът ще достигне сушата в Старото пристанище около 19:40 ч., когато олимпийският котел ще бъде запален от олимпийския шампион по плуване Флоран Маноду. Безпрецедентни мерки за сигурност ще съпровождат събитието, на което ще присъства и президентът на Републиката Еманюел Макрон.

„Това е толкова голяма емоция. Сега ще върнем пламъка обратно във Франция с кораба, чийто живот започна също през 1896 г., годината на първите олимпийски игри на модерната епоха, „какво фантастично съвпадение!“, заяви Тони Естанге.

Огънят ще прекоси страната през 450 града, минавайки също през Антилските острови и Френска Полинезия, за да пристигне в Париж в деня на церемонията по откриването на игрите - 26 юли.
Министърът на спорта Амели Удеа-Кастера заяви на брифинг, че „тези игри поставят началото на нов стандарт в организацията на големи спортни събития“.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росица Денчева е финалистка на турнир по тенис в Анталия
Росица Денчева е финалистка на турнир по тенис в Анталия
Мотористи се учат как да реагират при катастрофа
Мотористи се учат как да реагират при катастрофа