НОВИНИ

Олимпийското село в Париж в готовност да посрещне спортните делегации

Официалното предаване на ключовете на Организационния комитет на Париж 2024 ще се състои на 1 март и ще бъде отбелязано с церемония по откриване на олимпийското село.

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
12:24, 01.01.2024
Чете се за: 03:27 мин.
Други спортове
олимпийското село игрите париж готовност посрещне спортните делегации
Слушай новината

Работата по изграждането на олимпийското село за Игрите в Париж приключи официално в последния ден на 2023 година, с изключение на няколко довършителни работи, съобщиха от фирмата строител.
През следващите седмици в селото ще останат около 500 души, които ще работят по финализирането на обектите, както и по засаждане на последните дървета и храсти, които ще бъдат общо 9000 и които ще допринесат за озеленяването на пространството, където ще бъдат настанени делегациите.

Официалното предаване на ключовете на Организационния комитет на Игрите ще се състои на 1 март и ще бъде отбелязано с церемония по откриване на олимпийското село, на която се очаква дори да присъства президентът на Републиката Еманюел Макрон.

"Няма сграда, която да не е построена в сравнение с първоначално планираното“, подчертава Никола Феран, оперативният изпълнителен директор на фирмата, която е ангажирана с изграждането на селището пред френското издание L'Equipe.

Построени са общо 84 сгради. На покрива на една от тях дори е монтирано баскетболно игрище.

В работата по олимпийското село, което се намира в района на Сен Дени и заема площ от 52 хектара, са участвали 3500 работници.

Феран подчертава с гордост, че компанията е изпълнила целите си по отношение на социалната и солидарна икономика. Възнагражденията на работниците възлизат на 140 милиона евро в договори, а 612 души в затруднено социално положение са били ангажирани в рамките на 400 000 часа.

Как ще изглежда олимпийското село?

С изключение на ръководителите на мисии, които ще се възползват от частни стаи (5% от общия брой), спортистите ще трябва да споделят стаите си. В апартамент ще има от две до четири двойни стаи с общо жилищно пространство и няколко санитарни възела.
В допълнение към съоръженията, от които ще могат да се възползват участниците в Игрите, на олимпийския площад, спортистите също ще могат да оставят послание за мир на „фреската за примирие“, както на всички игри след Торино 2006 г.

За тези, които след това биха искали да се разходят или тичат по Сена, са специално проектирани дървени тротоари.

Олимпийското село ще бъде отворено за настаняване на спортистите на 18 юли, само една седмица преди откриването на Игрите, поради бюджетни ограничения, оповестиха от фирмата строител.

След края на Олимпиадата, подобно на всички предишни такива пространства, олимпийското село ще приеме своите постоянни обитатели. 2807 жилища ще посрещнат 6000 нови жители в средата на 2025 г.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След пиратките: София с мръсен въздух два пъти над нормата
След пиратките: София с мръсен въздух два пъти над нормата
Пеевски: Новата 2024-та е време за ново начало
Пеевски: Новата 2024-та е време за ново начало