НОВИНИ

Омбудсманът призова за прозрачни процедури при възстановяване на надвзетите суми за парно и ток

bnt avatar logo
от БНТ
11:32, 03.04.2020
Чете се за: 01:22 мин.
Политика
омбудсманът призова прозрачни процедури възстановяване надвзетите суми парно ток

Омбудсманът Диана Ковачева призова за прозрачни процедури и ясна информация при възстановяване на надвзетите суми от сметките за парно и електрическа енергия.

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до председателя на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов във връзка с обсъждането на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, внесен на 31 март 2020 г. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана.

„Намирам, че предвидените в законопроекта процедури за възстановяване на разликата в сумите на следващите по веригата лица, не отчитат в достатъчна степен интересите на гражданите. Докато за газоснабдителните и енергийните предприятия са определени кратки и ясни срокове за възстановяване на разликите, уредбата на възстановяването на разлики на крайния потребител в законопроекта поставя основателни въпроси за правилното и коректно прихващане“, пише омбудсманът.

В становището си доц. Ковачева обръща внимание, че за клиентите на топлинна енергия разликата в сумите ще се отрази едва в изравнителните сметки, които се изготвят и предоставят до 15 юли т.г.
Според нея този срок е твърде дълъг и несигурен в условията на извънредното положение в страната, което не се знае докога ще продължи.

„По този начин е възможно изравнителните сметки да не бъдат готови в нормативноустановения срок. А това означава, че ще се отложи за неизвестен период от време и възстановяването на надвзетите суми от потребителите“, заяви доц. Диана Ковачева.

Тя подчертава, че е нужно обмисляне на възможности за възстановяване на сумите на клиентите на топлинна енергия преди края на отоплителния период.

Омбудсманът настоява гражданите да бъдат информирани по достъпен, ясен и разбираем начин за:
- Решенията на КЕВР, включително като им се даде възможност да участват при тяхното обсъждане;
- Изпълнението на задължението на „Булгаргаз“ ЕАД за възстановяване разликата в сумите на крайните снабдители на природен газ и на топлофикационните дружества;
- Извършените преизчисления на задълженията им за съответните месеци от доставчика на обществената услуга.

Доц. Диана Ковачева изисква процедурите да бъдат максимално прозрачни, а информацията при възстановяване на надвзетите суми - ясна и разбираема. Идеята е да не се допусне съмнение за злоупотреба от страна дружествата с монополно положение на пазара.
Общественият защитник поставя и конкретни въпроси по законопроекта, свързани с липса за възстановяване на разликите в сумите за клиентите на електрическа енергия, както и за лихвите, които ще се натрупат върху подлежащите на възстановяване суми.

„В заключение, бих искала да апелирам към обмисляне на изложените аргументи при обсъждане на законопроекта, като се набележат ясни, разбираеми и прозрачни процедури и кратки срокове за възстановяване на надвзетите суми на гражданите от природен газ, топлинна и електрическа енергия, с цел създаване на гаранции за защитата им като крайни клиенти“, категорична е Диана Ковачева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дезинфекцират улиците в Пловдив, разчистват незаконни сметища в Столипиново
Дезинфекцират улиците в Пловдив, разчистват незаконни сметища в Столипиново
Един от най-атрактивните фестивали в Пловдив се отменя заради епидемията от коронавирус
Един от най-атрактивните фестивали в Пловдив се отменя заради епидемията от коронавирус