НОВИНИ

ООН създава фонд за подкрепа на бедните страни в борбата срещу COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:14, 31.03.2020
Чете се за: 01:00 мин.
По света

ООН създава фонд за оказване на помощ на страните с ниски и средни доходи в борбата с коронавируса и справяне с последиците от кризата COVID-19, заяви генералният секретар на организацията Антониу Гутериш.

"ООН създава нов многостранен целеви фонд за възстановяване и реакция на COVID-19, за да помогне на страните с ниски и средни доходи да реагират на извънредната ситуация и да се възстановят от социално-икономическия шок", каза Гутериш по време на видеопрезентация.

Освен това в доклада му се казва, че на 13 март СЗО, заедно с Фонда на ООН и Швейцарския благотворителен фонд, са създали първия по рода си отговор на ефектите от коронавирус. Този фонд позволява на хора, корпорации и институции навсякъде по света да се обединят в глобални усилия за борба с коронавируса и неговите последици.

"Набраните средства ще помогнат на здравните работници, работещи на преден план, да свършат работата си, да лекуват пациенти и да проведат предварителни изследвания в областта на лечението и ваксините. Към днешна дата над 200 000 лица и организации са допринесли за този фонд, като са събрали повече от 95 милиона долара", се отбелязва в доклада.

ООН призовава корпорациите и представителите на бизнеса да предоставят финансова и техническа подкрепа на правителствата, като инвестират в този фонд.

По-рано Гутериш обяви старта на глобален план за хуманитарна реакция на обща стойност 2 милиарда долара за финансиране на борбата срещу COVID-19 в най-бедните страни в света. Като част от плана за хуманитарна реакция, ще бъдат доставени необходимото лабораторно оборудване за тестване на вируса и лекарства за лечение в уязвимите страни.

В допълнение, станции за миене на ръце ще бъдат инсталирани в лагери и населени места. Предвижда се да стартират информационни кампании, които да обясняват как да защитите себе си и другите от вируса.

Планът предвижда създаване на хъбове в цяла Африка, Азия и Латинска Америка за придвижване на хуманитарни работници и доставки там, където са най-необходими.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцки круизен кораб под карантина, 20 пътници са с коронавирус
Гръцки круизен кораб под карантина, 20 пътници са с коронавирус
"Референдум": Мерките за подпомагане от банките ще са само за изрядни длъжници
"Референдум": Мерките за подпомагане от банките ще са само за изрядни длъжници