НОВИНИ

Организаторите на световното първенство по ръгби предвиждат разширен турнир с 24 отбора и нов формат на груповите етапи

Световното ръгби може да добави 4 отбора към изданието през 2027 г. в групова фаза по „швейцарски модел“, след като развиващите се нации впечатлиха във Франция

франция разгроми намибия класира четвъртфиналите световното първенство ръгби
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: rugby-pod.com
17:55, 28.09.2023
Чете се за: 03:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Следващото издание на световното първенство по ръгби е все по-близо до разширяване до 24 отбора след представянето на развиващите се страни на настоящия турнир.

Обмисля се и въвеждането на „швейцарски модел“ на груповата фаза, подобен на този, възприет от купа „Хайнекен“ и Шампионската лига по футбол, като част от първата промяна в размера на водещото спортно събитие от 1999 г. насам.

Разширяването на световното първенство беше сред най-горещите теми по време на настоящия турнир, който световното ръгби следи отблизо, преди да реши дали да добави още 4 отбора към турнира от 2027 г.

Главният изпълнителен директор Алън Гилпин подкрепи плановете за разширяване и заяви пред Telegraph Sport, че „признаците са много положителни“ след представянето на Чили и Португалия във Франция.

Чилийците загубиха всичките си мачове на дебютното си световно първенство, но поведоха шокиращо срещу Япония и Самоа, а в събота държаха Англия на нокти в продължение на 20 минути, преди да се стигне до поражение със 71:0.

В същия ден Португалия, която участва за втори път в състезанието, бе на косъм от това да разтърси Грузия, след което завърши наравно 18:18, а преди това ограничи Уелс до победа с 28:8. Запитан за разширяването на световното първенство Гилпин заяви, че не са взети никакви решения.

„Лично аз вярвам, че трябва да го направим, просто трябва да се ангажираме с това и след това да инвестираме в програмите за високи постижения на отборите, които вероятно ще бъдат тези 4 до 6 отбора", коментира той.

Разширяването би донесло сериозно предизвикателство, тъй като настоящият турнир с 20 отбора в момента е сред най-дългите световни първенства във всеки спорт – 7 седмици.

Гилпин признава, че турнир с 24 отбора ще бъде „по-неудобен“, предвид факта, че ще трябва да се включи в елиминационен кръг с 8 или 16 отбора.

Европейското професионално клубно ръгби експериментира с 2 групи от по 12 отбора във формат, подобен на швейцарския модел за купа „Хайнекен“, в който всеки отбор изигра по четири мача, за да определи кой ще се класира за 16-тина финалите.

Това намали тежестта на груповите мачове и беше отменено през този сезон.

От следващия сезон футболната Шампионска лига ще се играе в една група от 36 отбора, в която всеки от тях ще играе по осем мача.

"Има много сериозни причини, поради които разширяването до 24 отбора е правилното нещо, което трябва да се направи“, обясни Гилпин.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът е отменил европейските заповеди за арест на основателите на Nexo, били незаконосъобразни
Съдът е отменил европейските заповеди за арест на основателите на Nexo, били незаконосъобразни
За страха от водното бедствие във Волос - разказ на един гръцки студент в София
За страха от водното бедствие във Волос - разказ на един гръцки студент в София