НОВИНИ

Осъдиха 11 души за онлайн тормоз над французойка

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:55, 07.07.2021
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

11 души получиха условни присъди между 4 и 6 месеца за онлайн тормоз над млада французойка, публикувала видеа, критични към исляма. 18-годишната Мила е получила 100 000 смъртни заплахи и живее под 24-часова полицейска защита, принудила се е да напусне училище. Случаят поднови дебата във Франция за свободата на словото и богохулството, както и за защитата на учениците от тормоз в Интернет.

Мила е публикувала първото си спорно видео в Инстаграм преди две години, когато е била на 16. Тогава тя нарекла исляма "религия на омразата". Поводът бил обидна реплика към нея на хомосексуална основа от блогър мюсюлманин. Реакцията ѝ довела до вълна от заплахи.

Делото по случая започна в началото на юни. Подсъдими за онлайн тормоз бяха десет мъже и три жени на възраст от 18 до 30 години от различни райони на Франция. Обвиненията срещу един от ответниците отпаднаха поради липса на доказателства, а при един бяха констатирани процедурни нарушения.

Условните присъди срещу останалите 11 водят до затвор в посочените срокове само при доказана вина за друго престъпление. Някои от признатите за виновни трябва да платят 1500 евро на жертвата за причинени травми, както и 1000 евро съдебни такси.

"Спечелихме и ще спечелим отново. Искам да не се предаваме, да продължим да се борим. Нека хората, които се смятат за прокажени, които получават забрана в социалните мрежи, да са онези, които тормозят, отнемат свободата, заплашват със смърт и подтикват към самоубийство. Нека никога вече жертвите да не се изкарват виновници", казва Мила.

През октомври миналата година френски учител беше убит, защото показа карикатури на пророка Мохамед в час, посветен на свободата на словото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп съди Туитър, Фейсбук и Гугъл
Тръмп съди Туитър, Фейсбук и Гугъл
46% от абонатите в София трябва да доплащат за парно и топла вода
46% от абонатите в София трябва да доплащат за парно и топла вода