НОВИНИ

Още 4 медици с коронавирус в Русе

медици коронавирус русе
bnt avatar logo
от БНТ
23:35, 03.07.2020
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

4 нови случая на медици с коронавирус са регистрирани в Русе, съобщиха от местната Регионална здравна инспекция.

Медицинската сестра от Центъра за спешна медицинска помощ, която вече бе обявена, както и нейна колежка от Лечебни заведения „Медика“ с лекарка от Университетската болница със същото име са свързани, тъй като са се заразили по време на обща почивка.

36-годишната лекарка не е ходила на работа след почивката си, няма оплаквания и е на домашно лечение. 49-годишната сестра също не е била на работа и също е на домашно лечение.

Медицинската сестра от Спешна помощ е била хоспитализирана в УМБАЛ „Медика Русе“, като симптомите й са били болки в гърлото, суха кашлица, повишена телесна температура до 39°С.
С коронавирус е и санитарка на 45 години от Инфекциозното отделение на УМБАЛ „Канев“. Към момента тя е на домашно лечение и е без оплаквания, а поводът за изследването е контакт със медицинска сестра от отделението, която бе диагностицирана с вируса на 27 юни. Сестрата все още е на стационарно лечение в болницата, но е в стабилно състояние.

По данни на РЗИ-Русе към днешна дата общият брой на диагностицираните с коронавирус в област Русе е 34, като към момента 17 от тях са активните случаи. От тях осем са хоспитализирани, а останалите девет са на домашно лечение. 15 от активните случаи са от град Русе и по един от Бяла и село Щръклево.

На домашно лечение се намират и други трима души, от които една жена на 47-годишна възраст и двама мъже на 33 и 50 години. Всички те са от Русе и с оплаквания, като при по-младия мъж те се изразяват в отпадналост и повишена температура до 38.2°С. Има и още една хоспитализирана жена, която се намира в Белодробната болница. Тя е на 78 години от село Щръклево, като преди това се е лекувала в Комплексния онкологичен център. За сега жената е в стабилно състояние, но с двустранна бронхопневмония.

В хода на епидемиологичните проучвания на активните 17 потвърдени случая до момента са установени, издирени и оценени според риска общо 125 контактни лица. Връчени са 53 предписания за поставяне под 14-дневна карантина на тези, които са били в близък незащитен контакт с потвърдени случаи.

Автор: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръмотевични бури и условия за градушки днес
Гръмотевични бури и условия за градушки днес
Пламна сметището край Разград
Пламна сметището край Разград