НОВИНИ

Още един кандидат за президент на САЩ се отказа от надпреварата

един кандидат президент сащ отказа надпреварата
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:28, 02.03.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Политика

Само ден преди големите предварителни избори през т.нар. Супер вторник, още един от кандидатите за президентска номинация на Демократическата партия на САЩ се отказа от борбата, пише Би Би Си.

Сенаторката от Минесота Ейми Клобушар обяви, че прекратява кампанията си и подкрепя Джо Байдън в борбата оттук до изборите през есента.

Новината дойде часове след като друг от кандидатите Пийт Бутиджедж също обяви, че се оттегля. И от него се очаква да прикани привържениците си да подкрепят Байдън.

Във вторник ще се проведат предварителни избори в 13 щата, сред които големите Калифорния и Тексас, които изпращат много делегати на конференцията на Демократическата партия.

Кандидатът, който спечели номинацията, ще се изправи срещу Доналд Тръмп на президентските избори. За това са му необходими 1991 делегати на конференцията. Утрешният вот избира 1357 делегати.

Петима кандидати остават в надпреварата. Утре за пръв път в нея влиза Майкъл Блумберг. Милиардерът даде стотици милиони от собственото си състояние, за да се опита да направи силно представяне по време на Супер вторника.

Очаква се, обаче, голямата борба да е между двамата ветерани Бърни Сандърс и Джо Байдън.

Сандърс е предпочитан от най-крайнолевите привърженици на Демократическата партия и се представи силно в някои от досегашните предварителни избори.

Бившият вицепрезидент Джо Байдън спечели с голяма преднина последният вот, в Южна Каролина. Смята се, че ръководството на партията предпочита него и се притеснява от прекалено радикалните за американските разбирания позиции на Сандърс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След срещата в Анкара: Ердоган няма да идва в София в петък
След срещата в Анкара: Ердоган няма да идва в София в петък
В Сопот започнаха тържествата за Трети март
В Сопот започнаха тържествата за Трети март