НОВИНИ

Още един медик от Спешната помощ в София е заразен с коронавирус

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:04, 04.05.2020
6343
Чете се за: 00:57 мин.
Още
Снимка: БГНЕС

Още един медик от Столичната спешна помощ е с положителна проба за COVID-19. Това показват данните на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

С новия случай, общият брой на заразените медици в страната достигна 177.

Катя Сунгарска, говорител на Спешна помощ - София: Най-малко 15 са заразените медици от Столичната спешна помощ. Центърът вече даде и жертва - д-р Нели Пандова. Новият случай е на заразен лекар, вече е изследван и екипът, работил с него, като шофьорът е с отрицателен резултат.

Сред останалите заразени от медицинския персонал, няма случаи с усложнения, допълни още Катя Сунгарска.

До този момент здравното министерство не е включило в официалната си статистика д-р Нели Пандова като смъртен случай вследствие на коронавирус. Очакват се все още резултатите от последния й PCR тест.

1632 са потвърдените случаи на заразата у нас. Броят на починалите е 74, а 321 са излекуваните. 21 са последните положителни проби. 321 души са настанени в болница, като 40 от тях са в интензивни отделения. За последното денонощие са изследвани 527 проби, а от началото на епидемията са направени 49 145 теста. Това означава, че пробите на милион население надминаха 7 000.

Според анализ на седмичната заболеваемост и смъртност за последните три седмици в периода 20-26 април, у нас се е наблюдавал пик на разпространението на коронавируса, съобщиха от националния оперативен щаб тази сутрин.

Доц. Димо Димов - секретар на Националния оперативен щаб: Графично това оформя едни ясно изразен пик в седмицата 20-26 април, който може да видите в следната диаграма. По отношение на смъртността, тя запазва сравнително постоянно в цифрово измерение случаи, като съвсем леко увеличение се наблюдава в последната седмица 27 април - 3 май с 15 случая, в сравнение с 11 предходната седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Назначават лекари доброволци в Инфекциозното отделение на Сливенската болница
Назначават лекари доброволци в Инфекциозното отделение на Сливенската болница
Япония удължава извънредното положение до 31 май
Япония удължава извънредното положение до 31 май