НОВИНИ

Още не сме в пика на зимната вълна - ще се увеличат ли хоспитализациите?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:21, 26.01.2022
Чете се за: 02:22 мин.
Още
Снимка: Архив
Слушай новината

Рекорден брой новозаразени за ден от началото на пандемията у нас. Почти 12400 са новите случаи на коронавирус. Изключително висок е и процентът на положителните проби - над 28%. Най-много са новите случаи в София - 3199, следват областите Пловдив с 1236 и Бургас с 1151.

В сравнение с пика на заразата през есенната и пролетната вълна миналата година сега имаме двойно повече случаи като все още се катерим по кривата.

В деня на тези пикови стойности на заразените настанените в болница са били над 7000 души през есенната вълна и близо 10 000 през пролетната - двойно по-малко от хоспитализираните към днешна дата.

Данните показват обаче, че броят на хоспитализираните нараства около една-две седмици след регистрирания пик на заразата, тоест при тази вълна тепърва се очаква увеличение на хората с нужда от болнично лечение.

Освен това, според анализи на експерти, тази зимна вълна имаше огромен процент заразени деца, които много по-рядко имат нужда от болнично лечение. В момента обаче се наблюдава тенденция за увеличение в броя на заразените над 60 години.

Аналогична е и ситуацията при заетите интензивни легла - към днешна дата все още сме под регистрираното през двете вълни миналата година. В деня с най-много нови случаи през пролетта от интензивно лечение са се нуждаели 748 души, а през есента - 608.

Акад. Богдан Петрунов: Единственото спасение срещу Ковид е да се правят имунизации всяка година

Пикът в заетостта на интензивните легла е достигнат седмици по-късно. Броят на ваксинираните през различните вълни също има съществено значение за хората с нужда от интензивно лечение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От САЩ препоръчват на олимпийците си да ползват предплатени телефони в Пекин
От САЩ препоръчват на олимпийците си да ползват предплатени телефони в Пекин
Ямбол може да остане без вода заради огромни сметки за ток на местното ВиК
Ямбол може да остане без вода заради огромни сметки за ток на местното ВиК