НОВИНИ

Още страни в Европа са засегнати от коронавируса

bnt avatar logo
от БНТ
17:37, 27.02.2020 (обновена)
Чете се за: 01:26 мин.
Общество

От съседните ни страни, вече и Румъния има случай на коронавурис, след като снощи Северна Македония обяви за първи заразен, а в Гърция болните вече са трима.

В последните часове, в списъка бяха добавени и Норвегия, Дания и Естония. Разпространението на новия вирус продължава, страните вземат всички мерки за спирането му.

Италианската връзка на заразата продължава да изплува в различни части на Европа. Мъжът, заразил се в румънския град Горж, е общувал с болен италианец, посетил района. Още през нощта той беше транспортиран за лечение в Букурещ. Състоянието му е добро и не буди тревога у лекарите.

Раед Арафат, координатор на спешните служби в Румъния: В къщата заедно със заразения живеят още седем души. Пробите им са отрицателни. Но предвид факта, че са били в непосредствен контакт с мъжа с положителна проба, седмината ще останат в изолация.

В Гърция за 24 часа бяха засечени още двама заразени - дете с родствена връзка с жената от Солун, за която беше съобщено вчера. Третата болна е жена в Атина, която също е била в Италия.

Василис Кикиляс, министър на здравеопазванено на Гърция: Решихме да отменим всички карнавални прояви в Гърция, както направиха други европейски страни.

Отменено е и най-голямато карнавално шестие в страната, което трябваше да е на първи март в Патра.

Заразената в Северна Македония жена е в добро състояние. При нея вирусът е засечен след като е била в Италия за месец.

В изолирания от света хотел на остров Тенерифе трети ден животът за стотици туристи, сред които и тричленно българско семейство продължава монотонно и в очакване на развръзка. Италиански лекар и съпругата му, настанени в хотела, се оказаха заразени с вируса и се наложи изолация на гостите.

Във Франция, ден след смъртта на първия французин от КОВИД - 19 президентът Макрон посети болницата Питие - Салпетриер и не скри сериозността на положението, като каза, че властите трябва да са напълно открити с гражданите, без да всяват паника, за да им дадат възможност да се подготвят за ситуацията.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Изправени сме пред криза, пред задаваща се епидемия. Някои страни са по-засегнати от нас, това значи, че трябва да променим начина, по който организираме нещата и да направим най-доброто, което можем.

Междувременно в Калифорния беше засечен първи случай на заразен, който не е напускал страната и не е бил в контакт с друг болен. Тоест източникът на заразата е неустановен.

В страната започнаха изпитания на ваксина срещу КОВИД 19
Борбата срещу вируса достигна повратна точка, обяви СЗО.

Над 80 000 души са заразени в близо 40 страни по света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради коронавируса: Летище София ще има нов салон само за пристигащи от Италия
Заради коронавируса: Летище София ще има нов салон само за пристигащи от Италия
Отрицателни са пробите на всички лежащо болни под наблюдение за коронавирус у нас
Отрицателни са пробите на всички лежащо болни под наблюдение за коронавирус у нас