НОВИНИ

Още трима медици с COVID-19 в болницата в Пазарджик

bnt avatar logo
от БНТ
07:14, 13.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:07 мин.
Здраве

Нови трима медици с положителни проби за коронавирус от Интензивното отделение на болницата в Пазарджик. Отделението е затворено за дезинфекция и днес следобед изтича карантината му, но заради новооткритите случаи най-вероятно няма да отвори. Решението ще се вземе от Областният кризисен щаб в Пазарджик.

Още един анестезиолог, мединска сестра и санитарка са новите установени с коронавирус служители от Интензивното отделение. Така общият брой на заразен персонал в ОАИЛ вече е 13 - 3-ма анестезиолози, 5 медицинсик сестри и 5-ма санитари.

Повечето са обслужвали починал вчера интубиран пациент с множество придружаващи заболявания.

Само допреди 6 дни Интензивното отделение отново беше под карантина. И тогава, и сега се провежда стриктна дезинфекция.

Елена Станчева, главна сестра: През два часа за малки повърхности, през 4 часа за големи и ежедневна вътрешна и външна аерозолна дезинфекция от фирми които ангажираме.

Спешните случаи се пренасочват към други две болници в града и 1 в Панагюрище, но въпреки това пациенти, потърсили помощ на място, не се връщат. Недостигът на медицински кадри обаче е сериозен.

Д-р Красимир Темнилов, директор МБАЛ Пазарджик: В моменат сме в затруднено положение, но след като премина щаба, ще поискаме помощ от други здравни лечебни заведения, за да ни подпомогнат функционирането при суперспешността. Когато има катастрофа или активна реанимация от 24 часа трябва ние в момента не можем да извършиме.

В Инфекциозното COVID-19 отделение към момента са настанени 13 болни. След изписването на двама, свободните легла са 3.

Д-Р Димитър Савов, зам директор на МБАЛ Пазарджик: Състоянието на 10 е добро, трима са в по-тежко състояние. За радост нямаме интубирани пациенти. Изследвани са над 430 човека мед персонал, направихме тотално изследване, ако можем ще обхванем всичките говорим за пср тестове.

От болницата съобщиха, за наша лекарка, практикуваща в Мюнхен, която се е завърнала и ще постъпи в Инфекциозното отделение. Тази сутрин от голяма частна болница в Пловдив се ангажираха да изпратят двама анестезиолози да помагат на колегите им в МБАЛ Пазарджик.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вирусолог: Слънцето и чистият въздух са много сериозен лечебен фактор
Вирусолог: Слънцето и чистият въздух са много сериозен лечебен фактор
Обявиха победителите във филмовите награди на СЗО
Обявиха победителите във филмовите награди на СЗО