НОВИНИ

Още трима починали от COVID-19 у нас, 19 са излекуваните

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 17.04.2020
7770
Чете се за: 01:38 мин.
Здраве

За последните 24 часа 42 са новозаразените с коронавирус у нас. От тях в болница са 21. Няма нова област. Общо 825 са случаите на заразата в България. Това заяви на редовния си брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски.

Увеличението е с 5,4 процента. Активните са 646 случая, повечето са съсредоточени в София. Общо 19, от които 4 в "Пирогов", 3 във ВМА , 1 в "Света София", амболаторните са 11. Във Видин има ръст със 7 души.

Има две заразени деца от село Паничерево, настанени в болницата в Стара Загора.

Децата до 18 години са 29, под 10 години - 4.

Има 12 нови заразени души от медицински персонал.

Излекуваните стават 141 с 19 повече от вчера.

Трима души са починали за денонощието. Така общо броят на смъртните случаи у нас става 40.

Това са мъж на 64 години в "Пирогов" с артериална хипертония и полиорганна недостатъчност, жена на 68 години от Сливен с белодробна болест, диабет и жена на 62 години в "Пирогов" с артериална хипертония и диабет.

37 души в момента са в интензивни отделения. В София има 495 случая. 136 са в болница, 24 от тях са в интензивни отделения.

Има двама пациенти, които 34 дни не може да се установи изчистване от вируса. Това е тревожен факт, каза Мутафчийски.

Много от пациентите са без съществени клинични оплаквания, но продължават да са вирусоносители, включително най-малкият пациент, който е на 12 месеца.

Работещите в магазините ще влязат в рискова група, защото контактуват пряко с много хора. затова изискването е целия персонал да бъде с маски и ръкавици и всички пазаруващи да бъдат с маски.

Ген. Мутафчийски заяви, че с тревога следят ситуацията в Азия, където в Япония след затишие има 605 нови случая с 12 починали. В Сингапур новите случаи са 728. Смъртността в света е 95 000, обобщи той.

Тази нощ пристигна една от пратките от Китай с медицински артикули, където има около 568 000 маски от висок клас.

Мутафчийски заяви, че получават сигнали, че в Банско и черноморските градове в момента има повече софийски коли. Една от причините да се наложи забрана за излизане и влизане в София.

Една малка част от населението водят нещата към провал и нито Щаба, нито правителството можеха да стоят безучастни в този момент, каза ген. Мутафчийски.

Той уточни, че София не се поставя под карантина, а под ограничение по примера на двата квартала - "Факултета" и "Филиповци".

Движението не е ограничено, а е канализирано в определени часове, за да може хората, които имат задължения, да ги изпълнят.

На въпрос Щабът уточни, че във "Факултета" и "Филиповци" - от взетите проби 50 % на PCR тестове са положителни.

Има пациенти, които живеят къща до къща по цяла улица.

По-късно от пресцентъра на РЗИ- София съобщиха, че положителните потвърдени случаи на COVID-19 в софийските квартали "Факултета" и "Филиповци" са 10.

За последните два дни във „Факултета“ и „Филиповци“ бяха направени 160 бързи теста.

20 от тези 160 показаха положителен резултат и на тези 20 са взети проби за ПСР. От тези 20 проби, 10 са потвърдени като положителни, което е обяснението за 50% от 20.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хасан Адемов: Нека бъдем единни
Хасан Адемов: Нека бъдем единни
Лекари от ВМА с послание преди Великден
Лекари от ВМА с послание преди Великден