НОВИНИ

Осми март под пагон

bnt avatar logo
от БНТ
16:46, 08.03.2020
6414
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Жените навлизат все повече в една от смятаните за изцяло мъжки професии – военната. В армейските редици дамите са около една пета от състава. Как справят момичетата под пагон – проверихме във Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия.

Ако сбъдне най-голямата си мечта, първокурсничката от Военновъздушното училище Йоана Данева може да стане първата българка-пилот на F-16. Тя ще се дипломира като военен летец точно в годината, когато армията ни ще придобие първите американски изтребители.

Йоана Данева: Смятам да докажа, че жените имат място в армията и делът на мъжете и жените трябва да се изравни.

Йоана е едно от четирите момичета, които в момента учат за летци в Долна Митрополия и единствената първокурсничка. Очаква с радост първия си летателен стаж, а преди това ще има скокове с парашут.

Йоана Данева: Първите полети ще са лятото и нямам търпение да се случат, защото смятам, че това ще е най-хубавото ми лято.

Резултатите на момичетата понякога изненадват всички, признават техни колеги-курсанти.

Курсант старшина Милен Симеонов: Мога да кажа, че имат много по-голямо желание за работа с хора и желание за самоусъвършенстване – лично и професионално.

Жените имат място в армията, категорична е единствената дама сред преподавателите в училището кап.инж. Велислава Пенева.

Кап.инж.Велислава Пенева: Смятам, че момичетата са много добри. Може би има повече чувства все още, но въпреки това доста надъхано учат, работят и те.

Освен, че преподава десет дисциплини, кап. Пенева е и ръководител полети, което също се смята за предимно мъжка професия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дунав разгневи Лудогорец и беше отнесен
Дунав разгневи Лудогорец и беше отнесен
Греъм Кери донесе победата на ЦСКА срещу Берое
Греъм Кери донесе победата на ЦСКА срещу Берое