НОВИНИ

От 1 юни отпада 14-дневната карантина с Гърция и Сърбия

bnt avatar logo
от БНТ
14:13, 19.05.2020 (обновена)
14922
Чете се за: 01:55 мин.
Политика

С Гърция се договорихме от 1 юни пускаме свободно без карантиниране бизнес, семейни, дипломатически, хуманитарни и транспортни връзки. Същото е договорено със Сърбия в двустранни декларации от 1 юни.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след Четиристранна среща, инициирана от него с президента на Сърбия Александър Вучич, премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан. Във видеоконференцията участваха и министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.

С Румъния, тъй като румънското правителство е в оставка, се надяваме да вземат решение, което да е в унисон с решенията, които взехме трите държави, така че и с тях да махнем 14-дневната карантина, която спъва доста от работата в момента, каза Борисов.

На границите ще има семпла декларация, която ще се попълва от хората. Ще се попълват трите имена и "нямам симптоми" и "запознат съм с епидемичната обстановка".

Това са декларации-съгласие за това, че лицата са уведомени за обстановката, че осъзнават риска, че пребивавайки на територията на страната, ако се разболеят и бъдат поставени под карантина, са наясно с всички условности, уточни транспортният министър Росен Желязков.

Желязков информира, че от 25 май отпада и карантината на всички шофьори на товарни автомобили, които влизат в страната, както и автобусните шофьори.

От 1 юни мислим ресторантите да ги отваряме, каза още Борисов. В Гърция има решение ресторантите на закрито да се отворят от 15 юни. Всички четири държави действаме по един и същи начин, каза още премиерът.

Пограничните работници от Босилеград може да влизат спокойно у нас още от две седмици, допълни външният министър Екатерина Захариева. От 1 юни, когато паднат ограниченията със Сърбия, те ще влизат само с декларация.

България в момента говори активно за облекчаване на мерките и с Австрия, и с Германия. Заради интереса на търговските камари, има също много заводи в България, които са поръчали машини и трябва да дойдат инженери да ги монтират. България е и най-любима дестинация за туризъм в Германия, уточни още Борисов на въпрос на БНТ.

Най-важното е сега да излезем от рецесията, която коронавируса ни доведе. Най-важното е в момента всяко работно място, всеки лев, евро, долар да бъде докаран в държавата и хората да работят и да си получават заплатата. Колко заеми ще вземем? Нали пак ще ги връщаме, по-добре да се стегнем и да излезем от платото, каза още Борисов.

Премиерът заяви, че загубите за българската икономика за последните два месеца са в липсата на приходи. Към момента те са 3,5 милиарда.

"Средата на юни ще знаем дали ще можем да изплуваме сами или ще трябва да си помогнем и с кредит", каза още той.

На въпрос как ще коментира изказването на президента Румен Радев, който заяви, че по време на управлението на Борисов България се е стопила със 600 000, премиерът заяви, че не може да повярва, че един обединител на нацията може да произнесе такива думи.

Борисов извади статистика, че по време на управлението на ГЕРБ са се родили над 770 000 млади хора. "Това логика ли е? Това държавен глава ли е?, каза Борисов. "По време на неговата партия 2005 година са починали 113 000", каза още той.

Борисов отрече да е обсъждана оставка на финансовия министър Владислав Горанов.

По отношение на абитуриентите и баловете Борисов каза, че ако не спазват условията и мерките, пак ще има рестрикции.

"Много пъти ясно казахме, че умоляваме да се спазват мерките, само те могат да ни дадат възможност да продължаваме напред и все повече да се връщаме към нормалния начин на живот", категоричен е премиерът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клоп: Няма да е честно, ако не станем шампиони
Клоп: Няма да е честно, ако не станем шампиони
Полицията в София спря абитуриенти
Полицията в София спря абитуриенти