НОВИНИ

От 9-месечно бебе до цели семейства - 199 са пленените от Хамас заложници

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:14, 16.10.2023
Чете се за: 07:02 мин.
По света
Слушай новината

199 са взетите от Хамас заложници - това стана ясно на десетия ден след нахлуването на палестинската групировка в Израел. Над 100 от тях бяха отвлечени по време на музикалния фестивал "Нова" в пустинята Негев, близо до границата с Газа.

В плен на Хамас са и жители на пограничните кибуци, които бяха атакувани в ранните часове на 7 октомври. Сред заложниците има много деца, включително бебе на 9 месеца и 3-годишното му братче, цели семейства, а също и възрастни хора - част от тях трудноподвижни и на животоподдържащи медикаменти. Представяме ви историите на малка част от тях.

Продължават дипломатическите усилия за прекратяване на конфликта в Близкия изток

Молитва за утеха и за връщането на отвлечените. Снимка, възраст и последното известно местонахождение на всеки един от 199-те попаднали в плен на Хамас хора - така изглежда интернет страницата "отвлечените от Израел".

Ифат вече 10 дни е в очакване на новини за съдбата на своето семейство.

"Всичко започна в събота сутрин. Около 9.00 се опитах да се свържа с братовчедка ми, но никой не отговори - нито тя, нито леля и чичо. Когато по-късно военните достигнаха техния кибуц, шестима души от моето семейство не бяха открити", обясни Ифат Заилер, леля на отвлечените Кфир и Ариел.

Сред отвлечените са 9-месечният Кфар и 4-годишното му братче Ариел. За Хамас няма нищо свято, казва Ифа.

"С братовчедка ми родихме почти по едно и също време, аз имам бебе на 7 месеца. Всеки ден си пишехме, за да си споделяме трудните, но и веселите моменти на майчинството. Сега не спирам да мисля за Кфир - дали е нахранен, дали са го повили, дали е добре. Искам да затворя очи, а когато ги отворя, да се окаже, че всичко това е било просто кошмар", коментира Ифат Заилер, леля на отвлечените Кфир и Ариел.

Да се криеш 12 часа в пустинята, за да оцелееш от Хамас - разказ от първо лице пред БНТ

18-годишната Лири Елбаг наскоро влязла в армията. Обучавали я да патрулира по границата с Газа. От деня на атаката на Хамас, семейството ѝ няма връзка с нея. Лъч надежда, че е все още жива им дава видео, разпространено от палестинската групировка, на което момичето е качено в ремаркето на камион заедно с други отвлечени израелци.

"Всяко семейство има своята история. Молим се всички деца, жени, мъже, войниците - всички да се върнат у дома. След това управляващите да правят каквото преценят. Политиката не ни интересува. Аз съм майка и искам отново да видя дъщеря си", категорична е Шиир Елбаг, майка на отвлечената Лири Елбаг.

"Ще върнем вашите близки" - това обеща израелският премиер Нетаняху на роднините на част от похитените. Властите в Тел Авив са категорични, че ударите срещу Газа няма да спрат, докато заложниците не бъдат върнати.

Оръжията не заглъхват: Израел се готви да атакува Газа по суша, въздух и вода.

"Информирали сме семействата на всички 199 заложници, които да отведени в Газа. Въпросът за тяхното освобождаване е най-големият приоритет на правителството. Работата по връщането им не спира нито за миг", каза Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Голяма част от отвлечените са възрастни хора - между 70 и 80 годишни, някои от тях не могат да оцелеят без лекарствата си. 67-годишната Нехар Нета и семейството ѝ от години живеят в Калифорния. В деня на нападението била в израелския си дом. Седяла на верандата и говорела по телефона с децата си. Последното нещо, което синът ѝ Нахар чул, били писъците на майка му.

"Майка ми владее малко арабски, защото 20 години работи като медицинска сестра. Надявам се да е успяла някак да успокои терористите. Може и да звучи абсурдно, но за нас оптимистичният сценарий, е тя да е отвлечена и жива, а не да лежи мъртва някъде по улиците на кибуца, в който сме родени, посочва още".

Абсурдно зло: Там, където на летен лагер те учат да стреляш и тренираш атаки

Кадрите с 20-годишната Ноа Аргамани, която беше отвлечена по време на музикалния фестивал "Супернова" обиколиха света. Момичето било там с приятеля си, но бойци от Хамас я качват на мотор и я отвеждат към Газа. Във видеото се чува как Ноа казва "не ме убивайте".

"Дори не ми се мисли през какво ли преминава тя в момента. Да си обградена от тези терористи някъде там - в Газа, да се надяваш някой да дойде и да те спаси", казва Амит Парпария, приятел на отвлечената Ноа Аргамани.

IT специалисти и доброволци в Тел Авив ден и нощ преглеждат видеа, разпространени от Хамас. С помощта на изкуствен интелект издирват в кадрите съвпадение с лицата на тези, които са в неизвестност. От палестинската групировка ежедневно разпространяват нови пропагандни видеа - на едни показват как привидно полагат грижа за бебета, на други - че заложниците са в добро здраве. Други, обаче, публикувани в профилите в социалните мрежи на техните жертви, разкриват момента на тяхното отвличане или смърт.

Продължават активните дипломатически усилия. Властите в Тел Авив са категорични, че докато не бъдат освободени похитените израелци, ударите срещу Ивицата Газа няма да спрат. Близки на отвлечените настояват час по-скоро техните роднини да бъдат върнати.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вратарят на Албания: Ние не гледаме на срещата с България като приятелски мач
Вратарят на Албания: Ние не гледаме на срещата с България като приятелски мач
Ергюнал Себахтин: Медалът тежи, защото това лято доста се лишавах
Ергюнал Себахтин: Медалът тежи, защото това лято доста се лишавах