НОВИНИ

От близо 40 години Художествената галерия в Русе се руши

bnt avatar logo
от БНТ
13:26, 28.01.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Основите ѝ пропадат, а при всеки по-силен дъжд покривът протича. Вътре е влажно и студено. Основен ремонт на галерията не е правен никога, а според специалисти в момента тя работи в авариен режим.

Построена през 1979 година Русенската художествена галерия е събрала във фонда си близо 3000 картини, графики, скулптури, малки пластики на автори от края на 19-и век до наши дни. Творби, които всеки момент могат да бъдат унищожени от течащия покрив. Специалният климатик, който трябва да поддържа температурата и влажността в залите не работи от началото на 90-те заради скъпата поддръжка. А влагата бавно руши стени, мазилки и тавани.

„Сутрин е изстинала сградата, ние топлим цял ден и точно когато си тръгнем, вече става нормално за работa. Състоянието е плачевно и според мен вече срамно за Русе, от 30 години се говори за ремонт на този покрив, който е вече изгнил, който трябва да бъде сменен", заяви Красимира Кирилова, галерист в Русенска художествена галерия.

През това време уредниците в галерията търсят начини да опазят картините, защото 50 процента от изложбеното пространство е неизползваемо.

„Козметически ние правим с наши средства - боядисване, смяна на електрическо осветление. Трябват много пари постоянно да има поддръжка и може би самата конструкция, тя е морално остаряла", заяви Елена Великова - директор на РХГ-Русе.

Сградата е общинска собственост. Оказва се, че още при построяването ѝ са направени пропуски, като липса на температурни фуги, лош дренаж за дъждовната вода, както и построения в близост жилищен блок.

„Тя в момента не отговаря на нормативите за земетръс, вятър, сняг", обясни Магдалина Илиева - зам.-кмет на Община Русе.

В момента от общината правят енергийно обследване на сградата, за да може да се кандидатства по програма за ремонт. Той ще струва над 5 милиона лева. Затова от общината не изключват варианта с тези средства да построят нова художествена галерия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Лечева пусна първата шайба на хокейния фестивал "Зимна класика"
Весела Лечева пусна първата шайба на хокейния фестивал "Зимна класика"
Арина Сабаленка е новата кралица на Australian Open
Арина Сабаленка е новата кралица на Australian Open