НОВИНИ

От "Демократична България" питат кой е мажоритарният собственик на бизнеса с билети в София

Фандъкова отговори, че в този процес няма посредници и твърденията за възможно „отклоняване на билети“ са абсурдни

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
16:33, 20.07.2022
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
обмислят нова система билетите софия
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

"Демократична България" пита: Кой е мажоритарният собственик на бизнеса с билети в ЦГМ в София за 97 млн. лв. след като общински съветници от попаднали на данни, че бизнесът с билети се държи от гръцки гражданин с всички характеристики на подставено лице.

Общинските съветници от "Демократична България" Симеон Ставрев и Иво Божков разследвали доклада на съветниците Зафир Зарков (ГЕРБ), Прошко Прошков (ГЕРБ), Карлос Контрера (ВМРО) и Борис Бонев, който според тях цели да монополизира издаването на превозни документи в лицето на Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

Този доклад ще се гласува утре в СОС, алармират съветниците.

Те разбрали, че мажоритарен собственик в основната фирма в консорциума "Си Ен Си София тикетинг систем" по управлението на тикет системата е гръцкият гражданин Орфанидис Христос Димитриос.

"Компютърнет Сървисиз" ООД държи 99,98% от консорциума, който управлява тикет системата за 97 милиона лева, а Димитриос държи 74% от нея.

"Орфанидис Христос Димитриос е непозната фигура за бизнес средите, както и за обществеността. Той е със статут на продължително пребиваване в България и последен адрес по данни от търговския регистър в гр. Петрич. Иначе живее в гръцкия град Верия, където не се предполага да управлява друг бизнес, свързан с градския транспорт. От Орфанидис Димитриос се очаква да управлява бизнес за стотици милиони лева в България, а никак не се вписва в профила на крупен бизнесмен. Нека да дойде в България, да се представи официално, да разкаже как реши да прави сложна тикет система в София, как успя да намери финансиране, програмисти, международни партньори за хардуера, как успя да напише най-добрата оферта към Столична община, за да спечели поръчката. Не сме го виждали никога", заяви Симеон Ставрев.

От Столична община отговориха, че ще възложат технически одит на електронната система за таксуване в градския транспорт.

"Системата е 100% собственост на ЦГМ и е най-голямата в страната интегрирана система за търговска дейност, сертифицирана от БИМ и експерти на НАП. Публичните системи, каквато е системата на градския транспорт, са успешни, когато има обществено доверие в начина им на работа. Заради политическите манипулации и внушения, които се правят в момента, както и за да гарантираме пълна прозрачност, ще възложа външен технически одит на новата електронна система за таксуване и видеонаблюдение в градския транспорт на Столична община", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя поясни, че одитът ще обхваща както начините на отчитане на приходите в системата, така и механизмите за контрол на всички продажби на превозни документи.

"Споделеното от общински съветници от ДБ опасение от съществуването на "бутон на клавиатурата", с който могат да се пренасочват приходи от билети е спекулация, за което не беше дадено нито едно доказателство или факт, който да поражда такива съмнения. Подобни спекулации ще обслужат партийната цел, която е поставена, но те могат да имат негативен ефект върху системата за обществения транспорт. Всички плащания с банкови карти в градския транспорт, които бяха въведени с новата система за таксуване, се извършват директно по сметка на Центъра на градска мобилност. В този процес няма посредници и твърденията за възможно „отклоняване на билети“ са технически и фактически абсурд. Тикет системата на София е сертифицирана от Българския институт по метрология през април 2022 г. До момента тя е най-голямата сертифицирана в България интегрирана система за управление на търговската дейност. Процесът на сертификация продължи няколко месеца, през които са извършени одити и тестове на място от комисия с представители на Националната агенция по приходите и БИМ. Съгласно сключения договор изградената електронна система е 100% собственост на Центъра за градска мобилност", допълни Йорданка Фандъкова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бой между кипърски и български запалянковци в центъра на София (ВИДЕО)
Бой между кипърски и български запалянковци в центъра на София (ВИДЕО)
Стоичков приветства Левандовски в Барселона
Стоичков приветства Левандовски в Барселона