COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

От епицентъра на заразата в Италия: Говори д-р Евгения Вукадинова

от БНТ
09:23, 28.03.2020
9497
Чете се за: 01:31 мин.
Общество

Д-р Евгения Вукадинова от години живее и работи в Италия. Член е на Асоциацията на чуждестранните лекари в Италия и тази седмица декларира готовност за мобилизация при нужда.

В специален телефонен разговор в предаването "Денят започва с Георги Любенов" тя разказа за борбата с коронавируса в най-тежко засегнатите градове.

"Не съм се и замисляла, веднага дадох съгласие и отговорих на този апел на гражданската отбрана в Италия, защото мисля, че в този момент да съм лекар не е само една професия, а и една мисия. Това е много важно, ние сме на първа линия и сме тези, които трябва да помогнем на болните и на страната да излезе от тази ситуация", каза доктор Вукадинова.

Тя заяви, че над 100 чуждестранни лекари са отговорили на този апел на гражданската отбрана в Италия. Пристигнали на място са китайски лекари, 60 кубински лекари, има и 3 самолета с руски специалисти по дезинфекция и от днес те започват работата първо от домовете за стари хора. Тя беше категорична, че след първото затишие светът се е мобилизирал и всеки помага с каквото може. Самолет е дошъл и от САЩ, получени са материали и от Германия, някои неща и от Франция.

Д-р Евгения Вукадинова: В Бергамо, Бреша и Лоди положението е много тежко. След два дни затишие и спад на смъртните случаи и тежко болни, вчера отново имахме един пик от около 1000 смъртни случая. Това е една цифра, която е непоносима. Най-важното е, че има голям недостиг на лекари и на медицински персонал, защото доста лекари са в изолация, доста са болни със симптоми, особено фамилните лекари. И много тежко за нас е, че броят на смъртните случаи при лекарите се увеличи на 51. Имаме срещу себе си един враг невидим, много коварен, много агресивен и най-важното е, че е неивестен за нас. В момента учените се опитват да установят какъв е процентът на агресивност, дали той спада или остава на това ниво, дали хората, преминали острата фаза на болестта, трябва да са още изолирани, защото могат да заразят другите.


По отношение на тампоните докторът разказа, че има случаи на хора със симптоми и дори изявени симптоми, и първите два тампона не дават никакъв позитивен резултат, трети или четвърти вече дава такъв.


Д-р Евгения Вукадинова: Измени се кривата на болестта - първо бяха засегнати възрастни хора с някакви други допълнителни заболявания. Последната статистика от фамилните лекари в Ломбардия обаче беше, че над 1800 човека има млади, които са с пневмония от коронавирус , обаче са лекувани по домовете от фамилните лекари. Има жертви и при младите хора, които са били без никакви допълнителни заболявания. Най-опасните са безсимптомните, които разпространяват болестта.

Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тодор Кантарджиев: Позабавихме нещата, сега е най-важна самодисциплината на българите
Тодор Кантарджиев: Позабавихме нещата, сега е най-важна самодисциплината на българите
Политиката, политиците и COVID-19
Политиката, политиците и COVID-19