НОВИНИ

От епицентъра на заразата в Италия. Разказ от първо лице

Александър Марков
от Александър Марков
20:55, 23.03.2020
6254
Чете се за: 01:06 мин.
Общество

5476 са жертвите на коронавируса в Италия. Правителството в страната забрани всички международни пътувания. Хиляди италиански доброволци рискуват живота си всеки ден, разнасяйки храна и лекарства на поставените под карантина. Разказ от първо лице с един от тях от епицентъра на заразата в град Падуа до Венеция.

По улиците на Падуа и Венеция е пусто.

Клаудио Локатели, доброволец в Падуа - Това, което се вижда, е просто един празен град всеки ден. Напуснат и изоставен град. Доста впечатляващо е - Италия в такова състояние. Навсякъде виждаш хора, които носят маски като мен. Полицията и армията са навсякъде. Контролът е стриктен и ако установят, че си излязъл без основателна причина, могат да те съдят.

Само Клаудио Локатели - бивш боец от фронта в Сирия - и група доброволци помагат на хора в нужда.


Клаудио Локатели, доброволец в Падуа - Бях доброволец-боец на фронта в Сирия, това е нов фронт тук, у дома, в Италия. В моя град Пауда създадох с мои съграждани доброволческа организация за подкрепа на възрастни хора и хора в неравностойно положение, за да ограничим рисковете, пред които са изправени. Купуваме и им разнасяме храна по домовете.

Над 50 000 са заразените в Италия, над 5000 - починалите.

Клаудио Локатели, доброволец в Падуа - Хората могат да излизат само по неотложни медицински причини, да отидат на работа или да отидат да пазаруват съвсем основни, базисни неща. Трябва да попълниш декларация. Ако фалшифицираш декларацията, можеш да бъдеш арестуван и съден.


Всеки ден е борба за живот.


Клаудио Локатели, доброволец в Падуа - Със сигурност Европа отпреди епидемията няма да е същата като след кризата. Ще ви дам пример: вчера около 50 доктори от Куба пристигнаха в Италия. Също от Китай и Русия - медицинска подкрепа. Повечето страни в Европа изобщо не си помагат дори. Не действаме като ЕС, а като отделни страни, всяка спасявайки се поотделно.


Клаудио предупреждава България - бъдете стриктни в борбата с вируса. И не повтаряйте нашите грешки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балканите срещу коронавируса
Балканите срещу коронавируса
Журналистите от обществената телевизия на Украйна с молба за маски и дезинфектанти
Журналистите от обществената телевизия на Украйна с молба за маски и дезинфектанти