НОВИНИ

От нашите пратеници: Французите избират президент между Еманюел Макрон и Марин льо Пен

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:58, 24.04.2022
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

Франция гласува на втори тур на президентски избори. Еманюел Макрон или Марин льо Пен - това е изборът, пред който са изправени френските гласоподаватели. Вотът ще определи не само новия стопанин на Елисейския дворец, но и посоката на страната в международен план.

Повече от 48 милиона французи избират кой ще бъде президентът на Франция през следващите пет години. Големият въпрос е каква ще бъде избирателната активност. На първия тур повече от 11 милиона души не отидоха до урните. Прогнозите са, че днес 26 на сто отново няма да упражнят правото си на глас.

Еманюел Макрон призова за национално обединение на Франция, за да се блокира крайната десница. Той беше подкрепен от повечето кандидати, които не достигнаха до втори тур, а зад Марин Льо Пен застана крайнодесният Ерик Земур.

На предишните президентски избори, когато Еманюел Макрон и Марин Льо Пен отново се изправиха един срещу друг, Макрон победи убедително.

Дали сценарият ще се повтори и Еманюел Макрон ще стане първият президент от 20 години насам, който печели втори мандат, предстои да разберем още в края на днешния ден.

Автор: Ива Стойкова, оператор: Станислав Златев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПСЖ за 10-и път в историята си е шампион на Франция
ПСЖ за 10-и път в историята си е шампион на Франция
Хиляди посрещнаха Възкресението в Бачковския манастир
Хиляди посрещнаха Възкресението в Бачковския манастир