НОВИНИ

От нашите пратеници: НАТО остава единен за членството на Украйна, но кога и при какви условия?

Александър Марков
от Александър Марков
17:20, 11.07.2023
Чете се за: 05:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Съюзниците ще препотвърдят, че Украйна ще стане член на НАТО. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на срещата на върха във Вилнюс. Очаква се НАТО да разпространи комюнике с точния текст, щом страните-членки постигнат договореност за формулировката, обясни Столтенберг. В столицата на Литва кацна и президенът на Украйна. По-рано днес Зеленски написа гневен коментар в социалните мрежи, че е абсурдно да се обсъждат формулировки без времева рамка за присъединяване.

НАТО остава единен за Украйна. Лидерите на страните-членки препотвърдиха подкрепата си за членството на Киев в Алинаса. Но оставиха отворени въпросите: кога и при какви условия?

"Съюзниците изпращат ясно и позитивно послание по пътя на Украйна напред към членство в НАТО. Предлагам пакет от три елемента с практическа помощ: многогодишна програма, която да осигури оперативна съвместимост между украинските и натовските сили, това ще привижи Украйна по-близо до НАТО. Да подсилим политическите връзки чрез създаването на Съвет НАТО-Украйна. И да премахнем изискването за План за действие за членство, което ще направи процеса вместо двустепенен едностепенен", заяви Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Страните от Източна Европа настояват за по-ясна времева рамка за приема на Украйна, а САЩ и Германия са предпазливи.

"Вашето лидерство наистина е от значение. Съгласяваме се за формулировката, която вие предложихте по отношение на бъдещето на Украйна и възможността тя да се присъедини към НАТО. И нямаме търпение да продължим напред като обединено НАТО", заяви Джо Байдън, президент на Съединените американски щати.

Напът за Вилнюс президентът Зеленски реагира гневно. Нарече случващото се “абсурдно”:

“Безпрецедентно и абсурдно е, когато не е съгласувана времева рамка нито за поканата да се присъединим, нито за членството на Украйна. Докато в същото време неясна формулировка за “условия” се прибавя дори само за да бъдем поканени. Изглежда, че няма готовност нито Украйна да бъде поканена в НАТО, нито да стане член на Алианса. Това означава, че се оставя времеви прозорец да се търгува членството на Украйна в НАТО в преговори с Русия. А за Русия това означава мотивация да продължи с терора си".

Едно е ясно: Киев ще може да се присъедини, щом войната на негова територия приключи. Тогава ще влязат в сила и гаранции за сигурност, които ще му бъдат предоставени от Г-7.

Олаф Шолц, канцлер на Германия: За нас е важно от началато още да има гаранции за сигурност за Украйна, които да бъдат ефективни след постигането на мир. И за тази цел сега договаряме съответните споразумения за помощта, която предоставяме, но също така от какво ще има нужда в мирна ситуация.

Освен гаранциите за сигурност съюзниците са се съгласили да предоставят и далекобойни ракети на Украйна.

"Предвид ситуацията и контраофанзивата на Украйна, реших да увеличим доставките на въоръжения и оборудване и да дадем на украинците възможност да осъществяват дълбоки удари, като същевременно поддържаме яснотата и целостта на нашата доктрина, а именно Украйна да защитава територията си. Затова решихме да доставим на Украйна нови ракети за далечни удари", заяви Еманюел Макрон, президент на Франция.

Премиерът Николай Денков, който води българската делегация, заяви, че България е в пълен синхрон с решенията за Украйна.

"Това, което очаквам, е да има краен резултат, в който изрично се казва, че Украйна ще бъде поканена тогава, когато обстоятелствата позволяват. Като съдържание това съответства на декларацията както на НС, така и на МС, които бяха приети съвсем наскоро. Така че сме в синхрон с това, което очакваме тук като краен резултат. Ще има ясна перспектива, че Украйна ще стане член на НАТО, но за това трябва да имаме съответните условия. Докато Украйна се намира в състояние на война със съседна държава, няма как да бъде приета, но ще са ясни условията, при които тя ще бъде приета евентуално", заяви Николай Денков.

Утре ще се проведе първото заседание на Съвета НАТО-Украйна, който ще даде възможност на Киев да свиква кризисни консултации със съюзниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С близо 3% по-скъп природен газ за август спрямо юли предлага "Булгаргаз"
С близо 3% по-скъп природен газ за август спрямо юли предлага "Булгаргаз"
80 млади волейболисти взеха участие в "Турнира на талантите" в Стара Загора
80 млади волейболисти взеха участие в "Турнира на талантите" в Стара Загора