НОВИНИ

От нашите пратеници: В Италия гласуват до полунощ в предсрочните парламентарни избори

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:02, 25.09.2022
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Италия гласува днес на предсрочни парламентарни избори. До вота се стигна, след като правителството на Марио Драги падна от власт през юли. Вотът преминава при ниска избирателна активност, а право на глас имат 50 млн. души. Социологическите проучвания в страната бяха забранени през последните 15 дни преди изборите, затова и изненади не са изключени. Въпреки това, според прогнозите, победата ще бъде за движението "Италиански братя" на Джоржа Мелони.

В центъра на Рим, в квартала непосредствено до църквата “Свети Петър” в района Аурелия, постоянен поток от хора се стича към началното училище на улица ”Санта Мария алле Форначи” 3. В него има шест избирателни секции. Гласува се с хартиени бюлетини, изборът се отбелязва с молив.

Франческо е решил да гласува за малка партия, която според него ще успее да влезе в парламента.

Джованна също е разочарована от голяма партия - Демократическата и този път ще подкрепи центристката партия Действие на Карло Календа, която се явява заедно с “Италия вива” на Матео Ренци.

Италианците са свикнали с комбинацията от нови и стари лица и дългият списък от партии, но не винаги им е лесно да изберат.

На тези избори има няколко промени - избира се намален състав на парламента - 400 депутати и 200 сенатори. За първи път за Сенат ще могат да гласуват 18-годишните, досега трябваше да са на 25. Марко е на 18, Джулия на 24, но и двамата гласуват за първи път.

"Ще гласувам за най-малкото зло. Притеснявам се какво ще стане с десните на власт, най-вече по екологичните въпроси", каза Марко.

А десните предвкусват победата. Джорджа Мелони е фаворит за премиерския пост, на който ще е първата италианка.

Лидерът на Демократическата партия гласува, без да говори пред медиите, но за неговата партия резултатът ще е горчив. Много от избирателите на левицата са разочаровани от поведението им преди изборите. Движението Пет звезди, което спечели предишните избори през 2018 година, сега се готви за изживее главоломен срив в подкрепата.

"Надяваме се да има висока активност. Винаги сме казвали, че тези, които не гласуват, оставят останалите да определят съдбата им", заяви Джузепе Конте, лидер на Движението “Пет Звезди”.

Днес папа Франциск отслужи литургия в Матера, която се радваше на огромно внимание тук, в Италия, а от Ватикана казаха, че тя е била с по-ранен час, за да успеят присъстващите да се приберат и да гласуват.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Каравелово учредиха инициатива, която да координира действията по възстановяването на селото
В Каравелово учредиха инициатива, която да координира действията по възстановяването на селото
Саша Илич: Седмицата бе лоша, но животът продължава
Саша Илич: Седмицата бе лоша, но животът продължава