НОВИНИ

От нашите пратеници в Полша: Хората в Пшеводув продължават да живеят в страх и несигурност

Александър Марков
от Александър Марков
09:11, 18.11.2022 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Ракетният взрив в Пшеводув в Полша няма да навреди на полско-украинските отношения, обяви зам.-министърът на външните работи във Варшава Марчин Пжидач. Все още мястото на взрива в полското селце до границата с Украйна е откъснато от света, а хората живеят в страх от конфликта само на километри от тях.

Взривът на ракетата тук няма да повлияе на полско-украинско отношения и на траекторията на тези отношения, обяви заместник-външният министър на страната. Марчин Пжидач посочи, че Варшава продължава да не разглежда този инцидент като преднамерено нападение върху своята територия и държи отговорна Русия за случващото се.

От нашите пратеници в Пшеводув: Полски и американски следователи разследват инцидента

Киев отново настоя да получи достъп до разследването на инцидента и до самото място на взрива. Президентът Зеленски заяви, че украинската страна разполага с доказателства, сочещи в посока руска намеса.

От Съвета за национална сигурност в Полша заявиха неколкократно, че ракетата е украинска и че е била проследена на живо чрез натовските радари, но към нея не са били предприети действия, защото се очаквало, че тя ще изпълни своята задача, а именно да свали руски ракети.

От нашите пратеници в Пшеводув: Президентът Дуда посети мястото на инцидента

Снощи президентът Анджей Дуда посети селото и разговаря с местните хора, както с близките на двамата загинали поляци. Хората тук живеят в страх и несигурност и не са убедени, че подобен инцидент няма да се повтори.

"Най-голямата щета е, че загубихме двама служители, двама добри хора. Те бяха с нас от самото начало преди 22 години. Чувствам се отговорен. Изказах съболезнования на семействата. Всичко се промени за секунда, за минута. Ако се беше случило само минута преди падането на ракетата, нямаше да има никой, само материал", каза Федерико Виола, работодател на жертвите.

"Всички вярваме, че е било инцидент и няма да се случи отново", казва Александра, колега на жертвите.

"Разбира се, че ги познавам. И двамата бяха добри приятели. Бяхме в едно училище, в един клас. Понякога се тревожа, друг път плача. Защо загинаха? За чия война?", каза Станислав, жител на Пшеводув.

Очаква се днес да бъде даден достъп, включително и на медиите, до този широк няколко метра кратер, издълбан от ракетата. Към момента селото остава откъснато от света - в него влизат само хората, които живеят тук, полицаи и военни.

Вижте повече в прякото включване на Александър Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: ГЕРБ-СДС няма да влизат в зала до разглеждането на Изборния кодекс
Борисов: ГЕРБ-СДС няма да влизат в зала до разглеждането на Изборния кодекс
Надежда Йорданова: Този процес на промени в Изборния кодекс набързо и "на тъмно" трябва да спре
Надежда Йорданова: Този процес на промени в Изборния кодекс набързо и "на тъмно" трябва да спре