НОВИНИ

От първо лице: Да пътуваш и по време на пандемия

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:42, 23.11.2020
Чете се за: 01:34 мин.
Любопитно

Пандемията промени света и накара много хора да се откажат от пътуванията. Но сега ще ви срещнем с един непоправим пътешественик, когото нищо не може да откаже да поема към непознати и далечни места. Всъщност, зрителите на "По света и у нас" го познават от репортажите в новините за един от най-необичайните офиси в света по време на затварянето през март.

Вече го познавате. Мартин, когото затварянето на света завари на остров Палаван и оттам нямаше връщане назад, докато коронавирусът не отстъпи поне временно. По принуда Мартин остана във Филипините близо 100 дни и работеше от най-екзотичния офис, направен от местните хора и монтиран на мястото във водата, където има интернет. След изпитанието да поживее без билет за връщане той все пак се прибра у дома. Сега отново е на 10 000 км и на 7 часа разлика от София. И гледа към залив, но на другия край на света.

"В момента съм в Тулум, на брега на морето", казва Мартин Маждраков.

В Мексико броят на заразени надхвърли 1 милион души. Мерките са строги, носят се маски, мерят температурата на влизане в заведения. Местните се радват на всеки от малкото туристи.

БНТ: Защо реши да пътуваш отново до толкова далечна точка на света?

"Нямах търпение да тръгна нанякъде, тъй като 4 или 5 месеца си бях в България и с приятелите ми просто нямахме търпение да отидем в някоя отворена страна", каза Мартин Маждраков, бизнесмен и пътешественик.

Да пътува за Мартин не е хоби. Той живее на път. Бил е в над 65 държави. Обича да общува с местните, да ги наблюдава, да попива мъдростта им.

БНТ: Има ли нещо, което може да го спре да пътува?

"Ами не. Може би", каза Мартин.

БНТ: Кой е денят от тази година, който ще запомниш най-силно? Толкова неща ти се случиха?

"Може би 13 март, когато обявиха извънредното положение. Аз точно бях кацнал във Филипините, на Палаван", каза Мартин.

Не съжалява нито миг за решението тогава да остане там. Това били три от най-хубавите месеци в живота му. Съжалява за това, че пандемията е направила хората по-тъжни и по-тревожни.

"И следващата година ще бъде под същия знак. Чак след юни може да се случи нещо по-различно. Масовият туризъм много се съмнявам, че 2021 г. ще се случи. Не ми харесва никак, защото хората са притеснени", каза Мартин.

БНТ: Може ли човек да бъде щастлив, ако всички около него са нещастни?

"Това е въпрос на вътрешно усещане и положителна енергия през цялото време. Да не мислиш за нищо лошо. Не е толкова лесно, колкото преди, но ще мине и това. Светът е преживял и много по - тежки катаклизми. Да се опитаме да бъдем по-добри и да гледаме положително на нещата и всичко ще се оправи", каза Мартин.

Мартин не може да спре задълго. Всяко завръщане у дома е свързано с копнеж за ново място. А следващият билет вече е в джоба му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Максималните температури ще са между 7° и 12°
Максималните температури ще са между 7° и 12°
Таксиметровите шофьори настояват за тройно увеличение на първоначалната такса за превоз
Таксиметровите шофьори настояват за тройно увеличение на първоначалната такса за превоз