НОВИНИ

Отговарят ли на изискванията защитните маски и ръкавици в кварталните магазини?

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
23:20, 03.04.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Бизнес

Инспектори проверяват малките квартални магазини в София, за това дали защитните маски и ръкавици, които продават, отговарят на изискванията и дали има спекула с цените. Акцията е на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Комисията за защита на потребителите по разпореждане на Софийската градска прокуратура.

Защитни ръкавици, маски, шлемове, гелове са във фокуса на внпезапните проверки. Трябва да имат задължително упътване на български, знак за безопасност и други маркировки. При маските важен е знакът за еднократна употреба - NR-, а само R - многократна. В провереното тази сутрин магазинче са открити кутии с ръкавици, с непълна информация.

Мирослав Йотов - гл. директор Дирекция "Надзор на пазара": Те носят върху опаковката С маркировка за съответствие - което означава, че би трябвало да са преминали изпитвания и да отговарят на норми за безопасност. Трябва и номера на стандарта,но тук няма, така че ще бъдат предприети допълнителни действия. Трябва да има и кратко изявление на декларация за съответствие от производителя, може да е посочена и на имейл. За съжаление при едните няма посочен имейл адрес и няма декларация за съответствие. За другите има, ще бъде направена проверка по интернет.

Следи се и за етикети с цените върху предпазните материали.

Ангел Димитров - юрисконсулт в КЗП: Най-често нарушения откривани са липсата на цени. Не се поставят цени, и може да се дава различна цена на касата.

Съпоставката от вчера и днес е - вчера 100 броя ръкавици където извършвахме проверка, бяха предложени за 15.90 - тук в случая 100 броя за 25 лева.

Проверките в София продължават до отмяна на извънредното положение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още по-топло днес
Още по-топло днес
Турция затваря 30 големи града, маските вече са задължителни навън
Турция затваря 30 големи града, маските вече са задължителни навън