НОВИНИ

Спомен за Гергина Тончева

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:58, 12.07.2020
Чете се за: 00:49 мин.
Още
Снимка: БГНЕС

Почина Гергина Тончева - легендарният директор и основател на Национална гимназия за древни езици и култури- Св. Константин Кирил Философ. Госпожа Тончева събра заедно и вдъхнови поколения ученици - "класици", както се наричат помежду си. Те съхраниха в себе си пламъка на нейното будителство и го разпръснаха сред обществото. Отиде си една епоха, коментират медиите днес, но това което Гергина Тончева успя да посее сред нас ще продължи да расте, ще цъфти и ще дава плод.

Тя беше от тези хора, които бележат пътя ти. А всеки разговор с нея - житейски урок. Гергина Тончева е от незаменимите хора, които ще помним завинаги.

"Моята философия е такава - доказвай своето значение на училището и опровергавай това, което ти оспорват опонентите с резултати", казва Гергина Тончева.

Тя е един от първите учители в Немската гимназия в София, а след години и става първият директор на Класическата гимназия.

"Когато произнесох, че обявявам откриването на новото училище на България Класическата гимназия тези мили хора, достолепните ни класици, тържествуваха и лееха сълзи на умиление, спасено е, спасено е класическото образование на България", споделя Гергина Тончева.

По случай 30-тата годишнина на гимназията, Тончева е наградена с отличие на СУ „Св. Климент Охридски". Преди дни тя, заедно с писателя акад. Антон Дончев, станаха първите носители на Вазовата награда за духовен принос, учредена от трупата на Народния театър. Гергина Тончева е носител на редица отличия, но най-голямото е обичта на нейните ученици.

Поклон пред паметта й!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От ГЕРБ-Бургас посетиха плажа в "Росенец" и определиха вчерашните събития като сценарий
От ГЕРБ-Бургас посетиха плажа в "Росенец" и определиха вчерашните събития като сценарий
БСП внася вот на недоверие срещу кабинета в сряда
БСП внася вот на недоверие срещу кабинета в сряда