НОВИНИ

Отложиха делото за екстрадиция в Румъния на Елена Удря

Кристиян Гаров
от Кристиян Гаров
15:54, 01.06.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
отложиха делото екстрадиция румъния елена удря
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Софийският апелативен съд отложи делото за екстрадицията в Румъния на Елена Удря. Причината - превод на документи, искани от румънските власти по случая, които са пристигнали по-малко от 24 часа преди днешното заседание.

Магистратите решиха още, че няма основание за промяна на мярката за неотклонение "задържане под стража", наложена на румънката преди повече от месец.

Според съда все още не е надхвърлен разумният срок за разглеждане на делото за нейната екстрадиция и при възможност за скорошно решаване на случая, изменение на мярката не е обосновано. В допълнение съдиите посочиха, че към момента не е известно дали Елена Удря продължава да има сключен договор за наем в България, за да разполага с място, на което би могла да пребивава в случай, че напусне следствения арест.

"В момента в България е най-сигурното място за мен", заяви тя пред съда.

Бившата румънска министърка беше арестувана у нас в началото на април. Тя е осъдена на 6 години затвор за корупция. Окончателната присъда на Удря е прочетена от Върховния съд в Букурещ днес. По същото време Елена Удря е била в България и след издаването на заповед за влязла в сила присъда е арестувана.

Елена Удря е близка до бившия румънски президент Траян Бъсеску. Била е регионален министър и министър на туризма в Румъния. Била е и кандидат-президент в северната ни съседка през 2014 г. Делото, по което е осъдена за корупция, е за случай от 2011 година. Тогава в качеството си на министър е сключила договор за услуги с фирмата на Рудел Обрежа за реклама на страната по време на официални боксови срещи на известния боксьор Лучиан Буте. По това време Обрежа е председател на Федерацията по бокс в Румъния.

Първоначално Върховният касационен съд на Румъния осъди окончателно Удря през 2019 г. Няколко дни преди присъдата обаче Удря напуска Румъния и е задържана в Коста Рика. За два месеца е задържана в ареста, но Конституционният съд отменя присъдата и предоставя право да се иска анулиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Край на пълната карантина в Шанхай
Край на пълната карантина в Шанхай
Европол: Европа се превръща в център на търговията с кокаин
Европол: Европа се превръща в център на търговията с кокаин