НОВИНИ

Отменят всякакви събития с повече от 50 души в САЩ

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:14, 16.03.2020 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
Общество
Снимка: Архив

Строги мерки срещу разпространението на коронавирус отвъд Океана.
Все повече американски щати въвеждат ограничения - затварят се ресторанти и магазини, а след часове влиза в сила забраната за достъп и на граждани на Великобритания и Ирландия.

Мерките за сигурност всъщност изложиха на риск хилядите пристигащи в САЩ. Бавните проверки доведоха до опашки, на които част от пасажерите прекараха часове.

До момента в страната има около 6000 заразени и близо 70 починали. Отменят се събития, на които се очаква да присъстват повече от 50 души. Мярката ще бъде в сила през следващите 8 седмици.

Все повече работодатели отвъд Океана въвеждат дистанционна работа. В Охайо и Илинойс са затворени барове и ресторанти. Подобна е ситуацията и в Ню Йорк - един от първите щати, въвели строги мерки срещу COVID-19.

Темата за пандемията беше акцент и в предизборния дебат между Бърни Сандърс и Джо Байдън, които се борят за президентската номинация на демократите. Двамата избраха да допрат лакти, вместо обичайното ръкостискане преди началото на дебата.

Макар и да се противници по редица теми, двамата бяха еднодушни, че администрацията на Доналд Тръмп не е предприела достатъчно мерки срещу пандемията.

Джо Байдън, кандидат-президент от Демократическата партия: Недопустимо е да се отправят напълно невярни твърдения, които дезинформират обществото. СЗО ни предложи тестове, а ние ги отказахме. Няма никаква логика.

Бърни Сандърс, кандидат-президент от Демократическата партия: Тръмп, който приветства мерките на Китай, всъщност направи същото, което и техните власти - излъга собствените си сънародници за сериозността на ситуацията и допусна вирусът да се разпространи много повече, преди да се вземат мерки.

Вицепрезидентът Майк Пенс отправи призив към гражданите да се въздържат от паническото пазаруване. Въпреки това, подобно на десетки други държави, САЩ също видяха сцени на скупчване по магазините и опразнени рафтове. В Белия дом не се допускат хора с повишена температура, а президентът Доналд Тръмп съобщи, че тестът му за COVID-19 e отрицателен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ въведоха забрана за влизане на чужденци от Великобритания и Ирландия
САЩ въведоха забрана за влизане на чужденци от Великобритания и Ирландия
18 са заразените с COVID-19 в Турция
18 са заразените с COVID-19 в Турция