НОВИНИ

Отново инцидент с мигранти при опит да избегнат полицейска проверка (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:04, 20.03.2023 (обновена)
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Слушай новината

Отново тежка катастрофа с нелегални мигранти. Кола се преобърна на разклона от магистрала "Европа" към Алдомировското блато. Един е загинал, 15 са ранени. Катастрофата е станала при гонка с полицията, след като шофьорът не спрял на стоппалка.

Най-вероятно става дума за пореден канал, полицаите са имали информация и са контролирали движението на автомобила с мигранти. Според информацията, която имаме шофьорът е получил предварително по 50 евро на мигрант, за да ги превози. Трябвало е да получи по още 50 след като успешно премине границата със Сърбия. Той вече е с повдигнато обвинение за две престъпления - първото е за причиняването на смърт при катастрофата, а второто е за незаконен превоз на нелегални мигранти през територията на страната.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

15-те нелегални мигранти са били буквално натъпкани в лек автомобил - тип "комби". Колата е била следена от полицията, защото е имало оперативна информация, че се ползва за каналджийство. Малко преди град Сливница полицейски патрул се опитва да я спре, но шофьорът рязко ускорява по магистрала "Европа" към Калотина. На разклона към Алдомировското блато, за да избегне преследването рязко завива надясно, но изпуска завоя, помита един от знаците и се обръща в отводнителната канавка.

15-те нелегални мигранти са били натъпкани в лека кола тип комби

"Доколкото знам автомобилът е бил управляван от сръбски гражданин и е бил с чужда регистрация, мисля, че отново сръбска. Многократно съм казвал, че при тези наказания, които се дават, никой не спира на стоппалка и се стига до тези преследвания, които наблюдавате", заяви Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Демерджиев: Стана традиция трафикантите да не спират на стоп палка

Шофьорът - сръбски гражданин, е сред пострадалите, откаран е в болница, където е задържан. Той е посрещнал мигрантите в местност близо до границата с Турция и е трябвало да ги превози до Сърбия. Според вътрешния министър задържаните при подобни гонки са изключително малко в сравнение с тези, които искат да влязат в страната и не са допуснати да преминат граничната бразда.

"Има не повече от един - два случая на ден, говорим за десетки хора обикновено, а хиляди са тези, които се опитват да преминат границата", каза още Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Спешна помощ: Сигналът е за обърната кола в Алдомировското блато, мигрантите са общо 15

14 от нелегалните мигранти са афганистанци, а един е иранец. Ранените при катастрофата са настанени в болниците "Пирогов", "Света Анна" и ИСУЛ с различни наранявания и без опасност за живота.

"Шест човека бяха приети при нас в ранните часове тази сутрин. Четирима от тях бяха в добро състояние, за двама имаше съмнения за повече усложнения. Единият е приет с два счупени лумбални прешлена в Клиниката по неврохирургия. Другият, за който имаше съмнение, че има свободна течност в стомаха, той премина през всякакви изследвания, включително нашият най-добър ехографист го прегледа. Оказа се, че няма проблем и беше освободен, така че към този момент само един човек остава при нас", обясни Моника Николова, говорител на УМБАЛ "Царица Йоана".

В болница "Света Анна също за лечение остава само един от ранените. В "Пирогов" в различни клиники остават четирима от нелегалните мигранти.

Пълнолетните мигранти, които са изписани от болница вече са в Бусманци, където предстои да се направи проучване за тяхната самоличност, както и да се провери дали са съпричастни към екстремистки групи. Ако службите преценят, че не са опасни тогава ще бъдат предадени на Агенцията за бежанците.

През януари тази година подалите молба за статут у нас са 1284, като най-много са от Афганистан - 543, следват ги тези от Сирия - 477. За сравнение - през януари миналата година, поискалите статут са 1019, т.е. за поредна година наблюдаваме ръст при това от над 20%.

По темата работиха: Иво Никодимов, Цанка Николова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Федералният резерв се присъедини към 6-те централни банки в опит да стабилизират банковата система
Федералният резерв се присъедини към 6-те централни банки в опит да стабилизират банковата система
Рисуването върху стъкло - изкуство и терапия
Рисуването върху стъкло - изкуство и терапия