НОВИНИ

Отново шпионска афера: България гони двама руски дипломати (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
21:24, 23.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Отново шпионска афера. Двама руски дипломати от 2016 г. събирали разузнавателна информация за военната техника на армията ни, според прокуратурата.

Министерството на външните работи обяви дипломатите за персона нон грата. Руското посолство е уведомено с нота. Двамата имат 72 часа да напуснат страната.

Само в рамките на година това е четвърти шпионски скандал между България и Русия.

Информацията за шпионската афера е постъпила в българската прокуратура от Държавната агенция "Национална сигурност" и веднага е образувано досъдебно производство. Разследването е установило, че двамата уличени дипломати са осъществявали разузнавателна дейност у нас от 2016-а. Според наши източници двамата дипломати, обявени за персона нон грата", са Сергей Николашин и Вадим Биков.

"По света и у нас" научи, че те са подозирани за шпионаж и саботажи в български военни заводи. Данни на ДАНС сочели, че двамата събирали нерегламентирана информация за сделката за новите бойни самолети F-16/Блок 70, както и за намеренията България да закупи бойни дронове. Целта им е била да предадат събраната информация, която била държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва.

За да се сдобият с информацията, която ги интересува, двамата шпиони, които официално се водели на дипломатическа служба, имали контакти и с българи, които от своя страна пък имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната, съобщиха от прокуратурата. В определени случаи на българските им сътрудници са обещавани и дори предоставяни пари срещу предадена информация. Разследването било събрало и доказателства, които водят до обосновано предположение, че е възможно да са свързани и със зачестили странни инциденти в български военни заводи.

На фейсбук профила си от Руското посолство съобщиха, че пълномощният министър е повикан във външното ни министерство и му е връчена вербална нота за обявяването на двама служители на Търговското представителство за персона нон грата. На руския дипломат обаче не били представени доказателства, които да потвърждават, че двамата са осъществявали дейност, която е несъвместима със статута им. От дипломатическата мисия посочват, че служителите им ще напуснат страната ни в посочения в нотата срок и подчертават, че си запазват правото на ответни мерки.

От Външното ни министерство съобщиха, че действията на България са съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на Българо-американската кредитна банка: Процентът на лошите кредити остава около 8
Директорът на Българо-американската кредитна банка: Процентът на лошите кредити остава около 8
Ден 77 на антиправителствен протест в столицата
Ден 77 на антиправителствен протест в столицата