НОВИНИ

Отново сигнали за бомби в много училища в страната

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:13, 30.03.2023 (обновена)
5668
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Хакерската атака продължава - четвърти ден училища в страната получават сигнали за поставени взривни устройства. Днес заплашителни мейли за поставени взривни устройства са получени в десетки училища във Варна, Добрич, Бургас, Велико Търново, София и Стара Загора.

18 варненски училища са получили електронни съобщения за бомба. Мейлите са получени около 9 часа. Сградите са проверени от служители на полицията. Учебният процес не е преустановен.

Бомбените заплахи стигнаха и до Пловдив. Към момента има информация, че заплашителни имейли са получени в четири училища в Пловдив. В част от учебните заведения е започнала евакуация по преценка на ръководствата. Предприемат се проверки от страна на полицията. В училище "Паисий Хилендарски" вече е взето решение учениците от втората смяна да не провеждат занятия.

По-късно през деня кметът Здравко Димитров издаде заповед, с която обяви петък за неучебен ден. До края на днешния ден всяко учебно заведение ще прецени дали да продължи занятията.

Снимки: Димитър Димитров

В 15 училища в Стара Загора са подадени едновременно сигнали за бомби. Такъв има постъпил и в училището в село Хрищени. Всички сигнали са постъпили по имейл на електронните пощи около 9.20 часа на учебните заведения.

Анонимните сигнали за бомби, са изпратени като заплашителни, еднотипни, адресирани като „важно съобщение". Навсякъде са изпратени полицейски екипи. Предприети са действия по процедура. Учениците и персоналът на училищата са евакуирани.

На място в едно от заплашените заведения е комисар Лазар Христов – директор на областната дирекция на полицията.

Вижте видеото от Стара Загора:

В няколко училища в София също са получени заплашителни мейли.

14 са сигналите за бомби в Бургас. Затворили са само 5 училища.

Заплашителни съобщения на служебната електронна поща са получени в десет основни и начални училища в Ямбол. Заплаха е получена и в една от гимназиите в града.

Това са учебните заведения, които и вчера получиха заплахи за поставени взривни вещества. Новите съобщения са с различен и доста притеснителен текст, коментират директорите на училищата. В едно учебно заведение занятията ще продължат до обяд.

В друго ще имат изнесени учебни занятия. Ръководството на едно училище все още не е взело решение дали ще бъдат преустановени занятията.

Ученици и служители от 7 учебни заведения са евакуирани от училищата, които днес са подновили от сутринта учебните занятия. На места учебният процес не е започвал заради изискването сградите да останат затворени за 24 часа.

Екипи на полицията отново са в учебните заведения, където има получени заплашителни съобщения. Директори и учители са притеснени за преустановения учебен процес, тъй като не може да се премине към онлайн обучение.

Ръководствата на училища настояват за изготвяне на протокол за действие при подобни ситуации, за да не бъдат ощетени учениците.

По темата работят: Иван Янев, Надежда Сутрева, Росица Колева, Давид Сукнаров, Румяна Стефанова, Десислава Петкова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България със седем джудисти на турнира от Големия шлем в Анталия
България със седем джудисти на турнира от Големия шлем в Анталия
Ивайло Чочев: Не бих променил нищо от моята кариера
Ивайло Чочев: Не бих променил нищо от моята кариера