НОВИНИ

Отново в клас: 450 000 ученици се върнаха присъствено в класните стаи (ОБЗОР)

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:10, 12.04.2021
Чете се за: 03:57 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В училищата днес се върнаха учениците от първи до четвърти клас, както и част от големите - 7-и, 8-и и 10-и клас. Общо 450 000 ученици в момента са на училище, обобщи просветният министър Красимир Вълчев и изрази надежда следващата учебна година да е присъствена. С наближаването на изпитите обаче проблемите чукат на вратата.

Приближават датите за изпитите след 4-и, 7-и, 10-и и 12-и клас. Онлайн обучението обаче постави редица въпроси. Да има ли изобщо изпити след 4-ти и 10-и клас, да отпада ли материал от тези след 7-и и 12-и клас.

Десетокласници казват, че се чувстват неподготвени за национално външно оценяване след 10-и клас и искат то да отпадне. Седмокласниците напротив - казаха, че се чувстват подготвени, и че почти целият материал е предаден. Учителите също смятат, че не трябва да отпада учебен материал за изпитите след 7-и и 12-и клас.

Днес в училище след повече от двадесет дни се върнаха децата от началния етап. При първокласниците всичко изглежда наред.

Преместваме се десет класа нагоре. Тук обаче оптимизмът е отстъпил място на притеснението от Националното външно оцеляване след 10-и клас.

"Според мен трябва да отпадне, тъй като голяма част от времето през учебната година ние сме го прекарали онлайн. Според мен онлайн обучението не е достатъчно, за да ни подготви за този изпит", казва Весела Димитрова, ученичка в 10-и клас в 133-о СУ.

"Миналата година предишният випуск не правиха матури, а бяха онлайн много по-малко от нас, трябва да се вземе предвид", допълни Ивайло Иванов, ученик в 10-и клас в 133-о СУ.

Засега обаче просветният министър, въпреки настояванията на родители и Омбудсмана, казва, че изпитите след 4-ти и 10-и клас няма да отпаднат.

Слизаме три класа надолу. В седми клас има друга дилема - да се намали или не учебното съдържание, върху което се държат изпитите.

"Освен директор съм и учител по български език и литература, моето мнение е, че не трябва да отпада материал, втора година редуваме онлайн с присъствено, ако се отхвърли материал, не виждам на какво ще се дължат матурите, материалът в 7-и и 12-и клас трябва да бъде запазен", заяви Даниела Борисова, директор на 133-о СУ.

И още един проблем - шести клас е ощетен. При първата ротация те не успяха да довършат присъственото си обучение, сега ще са в трета група и ще върнат на 17 май. Затова се появи предложение в училище да се връщат не три, а четири випуска.

"В големи училища като нашето допускането на повече випуски би ни затруднило да спазваме всички правила за предпазване от COVID-19, допълни Даниела Борисова, директор на 133-о СУ.

"В момента ситуацията не позволява, а и не е разумно всички ученици да бъдат върнати в клас. И двете крайни мнения, че не трябва да се връщат и че трябва всички да се върнат са рискови, бих казал - грешни, защото още сме в пандемична ситуация, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Министър Вълчев каза още, че с голяма доза вероятност следващата учебна година ще е присъствена заради ваксинирането.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Свиленски: Промяната може да стане с правителство, не с извънредни избори
Георги Свиленски: Промяната може да стане с правителство, не с извънредни избори
На ресторант и на закрито, но до 23.00 ч. и при 50% заетост
На ресторант и на закрито, но до 23.00 ч. и при 50% заетост