НОВИНИ

Отпада задължителното носене на маски на обществени места (обобщение)

Айше Сали
от Айше Сали
18:06, 31.03.2020 (обновена)
Чете се за: 01:59 мин.
Здраве

Задължителното носене на маски на обществени места отпада. До отмяната на заповедта на здравния министър се стигна заради общественото недоволство, липсата на достатъчно маски в търговската мрежа и възможността за налагане на санкции.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обясни, че въвеждането на задължителни маски на обществените места е била мярка, която ще доведе до там да не се ограничат значително гажданските права и свободи. А по отношение на мярката тя раздели хората на две големи групи - привърженици и противници.

Привържениците си задаваха въпроса, че не се знае кой е заразен и затова е по-добре хората да ходят с маски, за да не заразяват останалите. Противниците питаха каква е ползата от маските при хората, които все пак са здрави.

Без задължителни маски на обществени места, докато не сме съгласни с въвеждането им. До решението за отмяна на заповедта на здравния министър се стигна за по-малко от 24 часа след издаването й.

Аргументите на здравния министър бяха, че подобни мерки може значително да ограничат гражданските свободи. Общественото мнение обаче се раздели на две.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Да се обръна към тези хора, които не приемат нашата мярка за маските или нямат възможност да си купят такава маска: нека поддържат правилата на социалната дистанция, социалната отговорност!

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Заповедта, новата, ще е препоръчителна, но аз смятам, че хората трябва да се съобразят и да ги носят. Целта не е да принуждаваме хората, а да ги убедим, че това е важно за тях.

Заповедта за носене на маски на обществени места беше издадена въпреки противеречията за ползата им при здрави хора. Мнение, което неведнъж е подкрепял и началникът на Националния оперативен щаб.

Ген. -майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: Ние имаме отговорности пред всички вас и пред вашите родители да опазим техния живот и всеки да може да получи медицинска грижа, защото поне пък всички са единни, че ако се отпусне края, системата няма да понесе този брой болни и ще загинат много хора, без дори да имат шанс за лекарска помощ. Това е големият смисъл и затова понасяме всякакви обиди и хейтове.

Към този момент няма глобени за излизане без маска на улицата. 400 души са нарушили карантината, а 402 са глобите за нарушаване на другите ограничителни мерки като разходките в парка. Правителството обаче ще предложи санкцията от 5000 лв. за някой от тях да бъде намалена.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Намалението ще е за определени нарушения.

1 млн. маски с най-висока степен на защита ще бъдат закупени за социално слаби хора. Те ще бъдат раздадени от социалните служби до 2 седмици. Очаква се доставка на маски от Китай, а след няколко седмици българското производство ще бъде преобладава.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Така че няма да бъдем зависими от други държави и доставки, които по стойност не отговарят на реалния разход, който се прави за тяхното производство.

От Асоциацията на собствениците на аптеки заявиха за "По света и у нас", че през последните дни предлагането на маски от производители драстично се е увеличило.

Милена Тончева от Горна Оряховица също е преориентирала 30% от производството си в тази посока.

Милена Тончева, собсвеник на шивашки цех: Към момента ние произведждаме по 2000 маски на ден, защото имаме поръчки, но тези поръчки в даден момент ще престанат и всъщност, ако не започнем да изнасяме за други държави, едва ли за България ще има толкова голяма необходимост, при положение, че всички шивашки фирми започват да шият такива маски.

Към момента износът на маски и предпазни материали е забранен, а след първоначалните опити не са засечени нови слуичаи на контрабанда

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да носиш или да не носиш маска? Как правят по света
Да носиш или да не носиш маска? Как правят по света
ЕК: Мерките срещу COVID-19 не трябва да подкопават демокрацията
ЕК: Мерките срещу COVID-19 не трябва да подкопават демокрацията