НОВИНИ

Отстраниха временно трима гранични полицаи във връзка с жестокото убийство в София

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:53, 10.01.2024 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Първи наказания в МВР заради убийството на Кирил Русев. Тримата полицаи, които са били на смяна на граничен пункт "Стрезимировци" в деня на убийството на 49-годишният Кирил Русев са временно отстранени от работа. Срещу тях са образувани досъдебни производства. Вече е ясно, че убийството на Русев е извършено с едно от законно притежаваните от Петър Александров оръжия.

Това са трима от служителите, които са били на смяна, когато обвиняемите за убийството Петър Александров и Александър Кинов са напуснали страната посока Сърбия и след това са се върнали. В съобщението не се посочва кои са отстранените, но "По света и у нас" научи, че единият е служителя извършил граничен контрол и допуснал Кинов да излезе от страната с личната карта на убития Кирил Русев.

Вторият е извършилия граничен контрол при влизането обратно в страната на Кинов, който се прибира със собствената си лична карта и си е затворил очите, че той не е регистриран да напуска страната. Третият отстранен е бил на ръководна позиция в смяната. Със заповеди на директора на "Гранична полиция" Антон Златанов са образувани три дисциплинарни производства за извършено на 4 януари 2024 г. на граничния пункт нарушение на правилата за граничен контрол.

Събраните до момента доказателства сочат, че едно от законно притежаваните от Петър Александров оръжия е ползвано за убийството. Като две представляват особен интерес за разследващите и на тях ще се правят допълнителни експертни изследвания, за да се уточни кое точно е използвано. Оперативни данни и събрани до момента доказателства насочват, че физическият убиец вероятно е Александър Кинов, но предстои с експертизи тази версия да бъде доказана.

Има интересни данни и от аутопсията, самата експертиза още не е готова, но съдебните медици са описали две огнестрелни рани, както и наранявания на главата и китките. Разследващите предполагат, че Русев първо е бил вързан, а след това е стреляно по него. Излизат и нови данни по спора за дълга. Парите са били отпуснати срещу ипотека на имот на Русев в полза на Стоян Александров. За този имот Александров е извадил Изпълнителен лист през 2010 година и съдия-изпълнител го е обявил за публична продан.

На търга като единствен участник се е явил само Стоян Александров и се твърди, че го е купил на много по-ниска от пазарната цена. По съдебен ред от своя страна Русев е оспорил тези действия и е предявил обратен иск към Стоянов, като дори е постигнал запор на активи на бившия финансов министър за над 700 хиляди лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тайланд иска да забрани употребата на канабис за развлечение само година и половина, след като я легализира
Тайланд иска да забрани употребата на канабис за развлечение само година и половина, след като я легализира
11 000 души ще носят олимпийския огън в щафетата за Олимпийските игри в Париж
11 000 души ще носят олимпийския огън в щафетата за Олимпийските игри в Париж