НОВИНИ

Отварят детските градини и ясли на 22 май

bnt avatar logo
от БНТ
11:00, 19.05.2020
5915
Чете се за: 02:27 мин.
У нас

Отварят детските градини и ясли на 22 май. Това стана ясно от брифинга на министрите на образованието и здравеопазването Красимир Вълчев и Кирил Ананиев.

Откриването на дейността на детските градини и ясли ще стане при строго спазване на санитарно хигиенните изисквания, противоепидемичните мерки и осигуряване на безопасна и здравословна среда за децата, заяви министър Ананиев.

При постъпването в първия ден в детските градини и ясли ще се измерва температурата на всяко дете с нормален живачен термометър, тъй като дистанционните термометри не дават точна оценка на температурата.

В същото време, родителите ще подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, с което те ще декларират, че са запознати с всички мерки, които се предприемат и че те доброволно са пожелали тяхното дете да постъпи в детската градина.

Предвиден е текст, с който се възлага на кметовете на общини да създадат необходимата организация по откриване дейността на детските градини и ясли в зависимост от спецификата на всяка една община.

До този момент, когато се възстановяваше дейността на детските градини и ясли, имаше наредба на министъра на здравеопазването, където се предвиждаше да се предостави медицинска бележка на всяко едно дете, за да постъпи в детската градина.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Предлагаме да не се изисква медицинска бележка, защото времето е малко, струпването ще бъде изключително голямо и ще затрудним отварянето на градините и яслите.

Предвидени са и други мерки, които да гарантират социалната дистанция между отделните групи, учителите и персонала и родителите.

Министър Вълчев апелира към родителите, ако могат децата да останат вкъщи. 38% от родителите са готови да си пуснат децата на детска градина, според направено проучване. Посещението няма да е задължително, уточни министърът. Няма да се изискват бележки по Наредба №3.

Общините ще взимат решение кога да отворят детските градини до 1 юни. Очаква се по-голямата част да отворят през следващата седмица. Предполага се, че групите да са от по 10-11 деца, в големите градове - между 12 и 18 деца в група. Очаква се този брой да намалява.

Около 75% от детските градини са работили що-годе интензивно в електронна среда. Не може да има дистанция вътре в групите, каза министърът. Ще се предприемат мерки за дистанция между групите. Учителите ще бъдат с предпазни средства. Всяка седмица ще се провежда проучване за това, колко деца ще посещават детските градини, за да се създадат необходимите условия.

На въпрос как ще се действа при евентуално заразени деца и ще се поставят ли целите градини под карантина главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев отговори, че често в градините и яслите се установява карантина по повод на други заболявания. В случая се действа по същия начин. Много зависи от организацията и големината на градината. Там където има възможност и са отделени децата в отделни групи, които не контактуват, се поставя под карантина само засегнатата група. Ако обаче са по-малки и има такъв контакт, се поставя под карантина цялата градина за 14 дена, не се приемат нови деца, подлагат се на изследвания и на наблюдения, за да се хванат евентуални симптоми.

Доц. д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Нямаме притеснения за децата и здравето им. Имаме притеснения повече за персонала, който работи там и възможността децата да пренесат инфекция в домовете си.

Предвижда се целево тестване на персонала, допълни министър Ананиев. По извадков принцип ще се направи изследване на около 1000 души от персонала, за да се проследи тенденцията в заболеваемостта.

Само 10% са тези, които заявяват, че не биха се върнали на работното си място. Всеки има право на отпуск. Засега няма проблем да обезпечим с персонал провеждането на процеса на възпитание и подготовка в детските градини, категоричен беше министър Вълчев.

Красимир Вълчев - министър на образованието: Какво ще се случи, ако някой учител не отиде на работа някоя сутрин? Имаме помощник възпитател в групата. Временно той може да поеме. Временно заместник-учител може да се повика. Най-лошата хипотеза, до която може да стигнем, е полудневен образователен процес в детска градина.

Важна е споделената отговорност между родителите и учителите. Важно е родителите да поемат своята част от отговорността и всяка сутрин да мерят температурата на детето - тя да не надвишава 37,3. Първия ден в градината ще се измери температурата на всички деца, а в следващите дни - само на тези, които имат симптоми.

Ще бъдат увеличени часовите интервали, в които децата се водят и се вземат от детските градини и ясли, за да не се получава струпване. Децата ще се оставят пред входа на сградата, ако не вали. Ако вали, ще се водят в преддверието, за да няма взаимодействия между родителите, както и между родителите и учителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байер (Леверкузен) прегази Вердер като гост
Байер (Леверкузен) прегази Вердер като гост
Майк Тайсън се завръща на ринга срещу Шанън Бригс
Майк Тайсън се завръща на ринга срещу Шанън Бригс