НОВИНИ

Отварят моловете от понеделник

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:30, 15.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

От понеделник моловете отварят врати. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с представители на големите търговски обекти и на Българската ритейл асоциация.

На срещата присъстваха министрите на здравеопазването и икономиката Кирил Ананиев и Емил Караниколов и председателят на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски.

Решението за отваряне на моловете е взето след сериозен анализ на ситуацията през последните две седмици. Отварянето обаче ще стане при спазването на строги правила.

На срещата беше договорено, че трябва да се осигури възможност да се влиза от едни входове, а да се излизат от други, за да не се засичат различните групи. Трябва и да е ясно и по колко хора едновременно може да има в търговските обекти.

Бойко Борисов: Еднопосочно движение, магазините да имат дистанция, вътре по няколко клиенти в зависимост от магазина- 3,4,6 души. Дезинфекция, да не опипват много стоката. Самите служители - тези шлемове, айде маската е по-трудно, но шлемът е и много по-красиво.

Представителите на моловете увериха, че ще се съобразят с изискванията.

Според премиера заведенията за бързо хранене може да работят на принципа на ресторантите - при спазване на дистанция и дезинфекция след всеки клиент.

Бойко Борисов: Детските кътове засега не трябва да се пускат, защото веднага там ще се струпат деца.

Някои от участиците заявиха, че могат да представят изследване, което доказвало, че с климатиците, които използват не се пренася коронавируса. Отчетено беше също, че затворените молове трупат и сериозни финансови загуби.

Бойко Борисов: Всяко ново работно място, всеки нов оборот е жизнено важен не само за вас, но и за бюджета.

От днес пък Общинският кризисен щаб и РЗИ-Бургас решиха да бъдат отворени малките търговски центрове, като спазват всички мерки за безопасност. Търговски обекти, в които има възможност за развлекателна дейност обаче остават затворени.

Димитър Николов, кмет на Община Бургас: Извън трите МОЛ-а в Бургас останалите търговски центрове, които нямат развлекателен бизнес от днес с решение на Щаба да функционират.

Веселин Харизанов, управител на търговски център: Ние спазваме всички изисквания на министерството, спазваме правилата и чакаме последната заповед на министъра, за да отворим търговския си обект.

И собствениците на магазини увериха, че спазват необхомите изисквания.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представиха проекта за ремонт на ул. Съборна
Представиха проекта за ремонт на ул. Съборна
Канари Уорф с план за завръщането на банкерите
Канари Уорф с план за завръщането на банкерите