НОВИНИ

Отварят парковете в София за семейства с малки деца (ОБЗОР)

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:08, 26.04.2020
Чете се за: 02:35 мин.
У нас

От утре разходките в парковете са разрешени, но всеки кмет трябва да реши кога ще позволи отварянето им, след като организира контрол на посещенията.

Министърът на здравеопазването промени заповедта за забраната. В София разходките са позволени на родители с деца до 12 години, за спортуващи и за извеждане на домашни любимци.

Това ще става в различно време. За децата часовете ще са от 9.30 до 18.30 по точно определени маршрути. Това важи за десет големи столични парка.

Днес премиерът Бойко Борисов, Националният оперативен щаб и кметът на София Йорданка Фандъкова провериха подготовката за отварянето на Южния парк.

Отварят десет столични парка - Борисовата градина, Лесопарка, Южния парк, парка на НДК, парк "Гео Милев", Западен парк, Северен парк, парка "Заимов", парк "Студентски" и парк "Дружба".

От утре от 9.30 ч сутринта до 18.30 ч вечерта семейства с деца до 12 години ще могат да се разхождат по точно определени маршрути. Това важи и за бременните жени.

Извън тези часове пък собственици на кучета могат поединично да ги разхождат в парковете, както и хора поединично да спортуват.

И кметът, и премиерът помолиха хората да спазват мерките и забраните, за да се отворят поетапно още паркове включително и парк " Витоша".

На десетте големи столични парка са направени схеми като са обозначени специалните маршрути, по които родителите с малки деца ще могат да минават, обясниха днес от Столична община след специална тренировка в Южния парк. На хората също ще се раздават листовки с маршрутите.

Красимир Димитров, дирекция "Аварийна помощ и превенция": Това е един периметър, в който вървят семействата като навсякъде, където трябва има пътеки сме сложили по един наш служител, който да обяснява на хората, че трябва да се спазва разстояние от два метра и да не се събират едно семейство до друго.

Препоръчителната възраст на децата е 12 години, но ако в семейството има деца над тази възраст- също могат да се разхождат. Разрешение ще има и за бременните жени, но кметът Фандъкова посъветва да се ограничават от това. Трябва да се носят и маски.

Препоръчително е разходката на едно семейство да е по около два часа. Ако са се струпали много хора, да се изчака. Извън тези часове хора ще могат да разхождат домашни любимци и поединично да спортуват.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Забранява се повече от двама възрастни, тук ясно сме обозначили това, забранява се ползването на детските площадки, детските съоръжения и пейките. Каква е целта - не хората хората да не сядат, а да не се докосват повърхности.

И още - хората не трябва да се събират на групи, за да спортуват, забранено е да се пие алкохол. За реда ще следят около 200 души - доброволци и полицаи - конни и велопатрули. В някои от парковете ще се включат и охранителни фирми.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Имаме желанието поетапно да отваряме парковете, започваме с големите, защото те са най-широки, най- много хора могат да ги използват без да се събират на групи и могат да ни дадат възможност да наложим тези правила, които да позволят да запазим здравето на хората.

В инспекцията за готовността на Южния парк днес се включиха и премиерът Бойко Борисов, и Националният оперативен щаб.

Бойко Борисов, министър- председател: Преценихме, че този риск е разумен, ако се движим в тези граници, ако се спазва дисциплината няма да претоварим болниците, надяваме се. Ако не се спазват, ще бъдат спрени както пазарите за един ден ги спряхме, така че моля гражданското общество за дисциплина, ред, за да не се налага. Освен това, ако видим, че работи добре тази мярка, възложил съм за планините около градовете също да се подготви подобно с подобни схеми, ред и т.н.

Премиерът съобщи още, че ин витро процедурите ще бъдат разрешени, тъй като има много чакащи семейства.

До 10 май той очаква от просветния министър вариант ще се пускат ли детските градини и по какъв начин и кога ще са матурите и кандидат- студентските изпити.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Това, което сме предложили като индикативни дати е за ДЗИ 29 май и 1 юни, след обсъждане евентуално ще предложим една седмица по-късно да се проведат, така че изпитите ще бъдат през юни месец най-вероятно.

Премиерът допълни и че няма никакви медицински индикации за разхлабване на мерките.

Бойко Борисов, министър- председател: Вчера казах, че обмисляме извънредното положение като дума, като звучи лошо, има правомощия в него, които по никакъв начин не бихме ги използвали - това не значи, че карантината ще падне на 13-ти или по-рано, нищо медицински това не го подсказва дори.

Карантината със сигурност ще остане за дълго време, каза премиерът и затова правим усилия за парковете и планините.

От СДВР пък добавиха, че досега са направени около 1800 акта за неносене на маски и посещение на паркове и градини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметовете по места ще решават кога да отворят парковете
Кметовете по места ще решават кога да отворят парковете
БСП: Трябва да започне разхлабване на мерките за извънредното положение
БСП: Трябва да започне разхлабване на мерките за извънредното положение