НОВИНИ

Отварят танцови зали, театри и читалища за работа на закрито

Милена Кирова
от Милена Кирова
13:10, 26.05.2020 (обновена)
9415
Чете се за: 01:48 мин.
Култура
Снимка: Архив/БГНЕС

Танцовите школи и читалищата отварят врати от днес. Театрите могат да посрещат зрители вече и на закрито, но с ограничен капацитет. Това стана след протест на 24 май и среща днес на здравния и културния министър с представители на артистите, танцовите и музикални школи.

Условието да отворят танцовите школи е дистанцията: един човек на 4 квадратни метра, но до 20 души в едно помещение. От школите казват, че могат да танцуват и без да има физически контакт, без да се хващат за ръце.

Където е наложителен контакт, препоръчват ръкавици и шлемове. Театрите също очакват публика - по-малко заради мерките. На открито капацитетът зрители ще бъде на половина, на закрито ще се запълват само 30 % от седалките. Решението от днес е глътка въздух за хиляди, заети в сектора. Още повече, че много от школите и читалищата нямат държавно финансиране и разчитат само на приходи от такси.

За тези над 2 месеца, в които не са работили, някои са фалирали. Остава проблемът с дължимите наеми, заплати и осигуровки за времето на извънредното положение. Решение ще се търси в понеделник на нова среща с министъра на културата.

Владимир Недев, хореограф на фолклорен ансамбъл: При нас танцуват над 100 души в различни възрастови групи от най-малки деца до най-големи възрастни хора.

Без музика и танци - за тази школа времето е спряло близо 3 месеца - точно като часовника на стената.

Владимир Недев,хореограф на фолклорен ансамбъл: Много трудно оцеляхме, някои не оцеляха. Аз имам информация за над 40 организации, които фалираха и затвориха. Голяма част от тях затвориха, защото им взеха залите - наемодателите, които бяха в частни зали.

Милена Налбантова, Световна артистична и танцова федерация: Това, за което се договорихме е да работим в помещенията си, в залите си, в обектите си с един човек на 4 квадратни метра, но до 20 души в едно помещение.

Дистанцията при танците била възможна, а контактът не бил задължителен.

Милена Налбантова: Там, където ще се налага такъв, задължително да бъде с ръкавица и шлем по-скоро, а не маска, защото маската е опасна здравето на хората, които практикуват танцово изкуство. Това е препоръчително правило.

През последните месеци аплодисментите бяха от балконите. След днес пак могат да огласят залите.

При условие:

Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България: Всички открити пространства капацитета на публика да бъде до 50 %, а в закритите пространство, отваряйки се сцените, които ще се отворят сега - закритите сцени - да бъде до 30 % капацитет на публиката.

Йордан Алексиев, заместник-директор на Театър ,,Българска армия": Капацитетът на залата е 559 места, което означава, че към 30 % от залата ще съберем някъде около 200 човека да кажем, малко под 200 човека ще съберем. А дали сме на загуба или няма да бъдем на загуба - това е процес, който ще изчисляваме в последствие. Разбира се, цялата тази ситуация предразполага първо да върнем публиката в залите.

И докато за публиката има как да се осигури защита, то при артистите не е така.

Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България: Ромео и Жулиета не могат да играят с маски както и не може да стои един между тях да опъва една рулетка - на два метра ли са на сцената или не са на два метра.

Артистите ще подписват декларация, че са съгласни да работят на своя отговорност. За тези, които откажат, няма да има санкции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След гонка с полицията: Хванаха двама мъже с дрога в Силистра
След гонка с полицията: Хванаха двама мъже с дрога в Силистра
Търси се неизвестна еврейка за главната роля в биографичния филм за Ейми Уайнхаус
Търси се неизвестна еврейка за главната роля в биографичния филм за Ейми Уайнхаус