НОВИНИ

Отварят театри, ресторанти и спа центрове

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:45, 31.05.2020
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

От утре отварят закритите помещения на ресторанти, сладкарници и барове. Позволение да започнат дейност имат и спа центровете, игралните зали и казина, както и театралните салони.

Повечето заведения, които имаха възможност, отвориха външните си градини още на 6-и май. На тези, които имат само вътрешни салони или много малко места навън, обаче им се наложи да изчакат до края на май, за да подновят бизнеса си. Продивоепидемичните мерки, при които отварят утре вътрешните салони, не се различават от вече приложените за навън - отстояние от масите 1,5, не повече от 4 души или едно семейство на маса, дезинфекция и защитни маски на персонала. Друг е въпросът дали хората се преодолели страховете си и са готови отново да се събират на закрити простанства. От бранша са оптимисти и се надяват скоро хората да се отпуснат.

И ресторантьорите и хотелиерите се радват на падането на забраната за използването на вътрешните помощения. Мярка, която сериозно спъваше бизнеса в хладната и дъждовна пролет.

Тодор Тороманов - управител на ресторант: Радваме се, разбира се, беше тежък период за всички.

Маргарита Стефанова - хотелиер: Оптимисти сме, че ще тръгнат нещата постепенно, ще се нормализират.

Силвия Георгиева - управител на ресторант: Предполагам, че клиентът ще бъде по-взискателен, по-внимателен, ще наблюдава санитарните ни хигиенни мерки.

Освен в ресторантите и в баровете през целия ден течеше подготовка за голямото отваряне утре. Този бар не работи от началото на извънредното положение. Съкратили персонала и използвали времето за основен ремонт.

Антон Кюлафски - собственик на бар: Сега тепърва ще наемаме отново персонал, това, което е с капацитета по-малкия в заведенията и отпред със сигурност ще ни ограничи, общо взето на този етап ще гоним нулата.

След месец-два в този бар се надяват и на печалби. По думите на собствениците без намаляването на ДДС за бранша на неакцизните стоки на 9 % оцеляването било невъзможно.

Трудно в кризата оцеляват и спа центровете. Димитрина Помакова е затворила своя още на 12 ти март.

Димитрина Помакова - собственик на спа център: Термалната ни зона нямаше право до ден днешен да работи, започваме от утре. Подготвяме се с много дезинфектантни материални, като се започне от спирт и минем през всичко, което има на пазара, защото за мен хигиената винаги е била много важна, преди Covid 19, камоли сега.

Преди затварянето графикът на комплекса е бил пълен, сега Димирина се наява да успее да върне поне половината от клентите си.

Утре отварят врати и театралните салони.

Йордан Алексиев - зам.-директор на Театър " Българска армия": Първото представление ще бъде "Да разлаем кучетата" на 9-и. Разбира се, както казват и разпоредбите, салонът ще бъде с 30 % капацитет, това са някъде около 200-220 човека. Както виждате, сме разредили седалните и продължаваме да ги разреждаме, слава Богу при нас лесно се откачат.

Все още затворени остават само нощните заведения - дискотеките и пиано баровете. Очаква се те да посрещнат клиенти след 15 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа официална визита от началото на пандемията: Вучич идва по покана на Борисов
Първа официална визита от началото на пандемията: Вучич идва по покана на Борисов
Близо 49 000 зрелостници ще се явят на матура по БЕЛ на 1 юни
Близо 49 000 зрелостници ще се явят на матура по БЕЛ на 1 юни