НОВИНИ

Падат бариерите в карантинирания ямболски кв. "Райна княгиня". Лекарите – притеснени

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 19.05.2020
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Отпадат ограничителните мерки, въведени в ямболския квартал "Райна княгиня" и 14-те прилежащи улици заради огнището на коронавирус, което бе открито там.

В района обаче остава засиленото полицейско присъствие.

Така от 22 часа тази вечер всички жители на квартала могат свободно да ходят на работа и да се движат при спазване на всички противоепидемични мерки. Заповедта е издадена заради намаляващия брой случаи на COVID-19.

Лекари от местната болница смятат обаче, че отмяната на мерките не е добро решение.

Д-р Нели Влахова, началник Спешно отделение, МБАЛ "Свети Пантелеймон": Имам предвид ромското население, което ще бъде пуснато. Ние все още имаме положителни от там, които приемаме. Имаме положителни от града, които са нови.

Припомняне ви, че за 24 часа спешното отделение в Ямболската болница беше затворено за щателна дезинфекция. Освен медицинска сестра от спешното отделение, с положителна проба за коронавирус са и трима пациенти.

Снощи в спешното отделение е приет мъж със сериозни симптоми на инфекцията.

Валентин Вълчев, зам.- директор по медицинските дейности, МБАЛ "Свети Пантелеймон" : От екипа на Спешно отделение има служител с положителна проба и трябва да се затвори отделението за 24 часа за щателна дезинфекция. Ние не затваряме нашата болница, а само спешното отделение.

А първите спешни случаи вече бяха приети в болница "Свети Йоан Рилски", още рано сутринта.

Д-р Антоанета Антонова, управител на МБАЛ "Свети Йоан Рилски": Приемаме всичко без травматизъм, случаи от катастрофи или тежък травматизъм, битов или професионален, така че ще се справим.

Спазването на социална дистанция, носенето на предпазни средства и дезинфекция, остават в сила. Продължава контролът по спазване на наложената карантина. До момента в областта са образувани над 50 досъдебни производства за неспазване на наложената карантина, има и задържан в ареста.

Автор: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромно количество мъртва риба покри южния бряг на Варненското езеро
Огромно количество мъртва риба покри южния бряг на Варненското езеро
Лекуват заразени с COVID-19 в 7 болници в София
Лекуват заразени с COVID-19 в 7 болници в София