НОВИНИ

Хвърляни димки и нови щети по Паметника на съветската армия в София

Цанка Николова
от Цанка Николова
08:37, 18.08.2023 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Четирима мъже са задържани след посегателство върху Паметника на Съветската армия снощи преди полунощ. Образувани са им досъдебни производства за кражба и хулиганство. По данни на СДВР мъжете са привърженици на столичен футболен отбор, единият от тях е криминално проявен.

При демонстрацията са нанесени щети по монумента - счупени плочи, надпис "Искаме български паметник" и изгорени палатки на лагера със симпатизанти на "Възраждане" и "Левицата", които вече около 10 дни пазят паметника от демонтиране. Според СДВР, при демонстрацията има и пострадала жена след напръскване със спрей, открадната е и чантата ѝ.

Славчо Крумов, депутат от ПП "Възраждане": "Около 30 човека вандали са дошли, чупили са паметника, палили са факли, заплашвали са хората от палатковия лагер. Една от жените е пострадала, едно от момчетата пак от "Възраждане", е със спукана скула. Ние осъждаме тази вандалска проява много остро."

Мая Манолова - "Изправисе.БГ": "Осъждаме категорично вандалския акт тук на Паметника на Съветската армия тази нощ от шпицкоманди и настоявам органите на реда да предприемат всички действия и прояви да бъдат разследвани и наказани. Настояваме също така политическите сили, които стоят за тези шпицкоманди и които са подстрекатели и реални извършители на този вандалски акт, да поемат своята отговорност."

Нови демонстрации "за" и "против" Паметника на Съветската армия в столицата

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "Знаете, че преди няколко месеца Общинският съвет взе решение за преместване на Паметника на Съветската армия, който е държавна собственост. Някои политици използват преместването на паметника, за да си правят PR за местните избори - аз лично призовавам лидерите на политическите формации, които протестират пред паметника, да спазват изискванията на закона за събранията и митингите."

Изготвен е план за обезопасяване на Паметника на съветската армия

Коментар имаше и от председателя на "БСП за България" Корнелия Нинова. Във Фейсбук тя заяви, че остро осъждат насилието и омразата. По думите ѝ, това е организирана провокация за засилване на противопоставянето и насаждане на омраза. Настоява правителството, областната управа и общината веднага да вземат мерки, за да гарантират целостта на паметника и сигурността на гражданите.

Вижте повече в прякото включване на Цанка Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промяната в Конституцията на РСМ - ще бъдат ли вписани българите в нея?
Промяната в Конституцията на РСМ - ще бъдат ли вписани българите в нея?
Лоренцо Мичели: Би било страхотно да победим и Италия на европейското първенство
Лоренцо Мичели: Би било страхотно да победим и Италия на европейското първенство