НОВИНИ

Паркиране до 3 часа в синя зона за хората с увреждания в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
09:56, 13.04.2021 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
Регионални
Слушай новината

Хора с увреждания от Благоевградска и Кюстендилска област подготвят протестно писмо до Общински съвет Благоевград. Писмото ще бъде с искане да се премахне ограничението от 3 часа, за които те могат да паркират безплатно в "Синя зона".

Досега в Благоевград не е имало ограничение за времето за престой на автомобилите на хора с увреждания в "Синя зона". Те дори имали право да паркират и на места, които не са обозначени със специални за тях знаци.

"Сега с тая промяна това нещо се отменя и всеки един, който е ползвал това право със изненада установява, че това нещо ще го затрудни. Тази наредба, която в момента е приета, ограничава правата на хората с увреждания", каза председателят на Съюза на слепите за Благоевградска и Кюстендилска област Борислав Лазаров.

"Имаме и работещи хора, за тях също трябва да се помисли, защото хората с увреждания освен, че получават инвалидна пенсия, някои от тях са и работещи и по цял ден е много неприятно да няма къде да си паркира колата и да трябва да я оставя в странични улички. А когато е трудно подвижен, това ограничава неговите възможности", каза председателят на сдружение "МС Свят" Биляна Петкова.

Според председателя на Общинския съвет новото ограничение е гласувано погрешка.

"Има противоречие в текста, където в началото първо изречение пише, че за инвалидите, паркират на места, хората с увреждане паркират на местата за неограничено време, а във второ изречение или в края на текста е записано 3 часа", каза председателят на Общински съвет - Благоевград Андон Тодоров.

Налагането на тази мярка според кмета на Община Благоевград инж.Румен Томов е необходимо, за да се намалят нарушенията.

"Нарушенията са свързани с продължителния престой на хора, които ползват такива стикери, това е едно от ограниченията, така че в тази връзка сме и това ни е подхода, за да ограничим престоя. Ние бяхме една от малкото общини, където няма такова ограничение, сега го слагаме и ние, защото представете си, ако дойдат хора извън града, които имат такива стикери и искат да паркират безплатно, те няма да имат възможност къде да паркират", каза кметът на община Благоевград инж. Румен Томов.

От общината ще внесат предложение до Общинския съвет часовете за престой да бъдат максимално увеличени - до 5 астрономически часа.

Автор: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Томов иска да вземе ЦСКА
Александър Томов иска да вземе ЦСКА
ПСЖ спечели битката, но не и войната с Байерн (Мюнхен)
ПСЖ спечели битката, но не и войната с Байерн (Мюнхен)