НОВИНИ

Парламентът даде възможност на правителството да преговаря за ваксини извън рамките на ЕС

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:05, 05.03.2021 (обновена)
Чете се за: 03:57 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ваксините бяха тема на последното редовно заседание на парламента днес. Преди да се разпуснат в предизборната ваканция депутатите решиха да възложат на правителството да обсъди с Европейската комисия възможността България да преговаря за ваксини със страни извън Европейския съюз. С тази формулировка управляващите промениха искането на БСП кабинетът да преговаря за доставка на руската ваксина "Спутник V". Това предизвика размяна на реплики.

Размяна на взаимни обвинения за това кой за коя ваксина лобира белязаха последното работно съвещание на 44-тия парламент. Опозицията настоя тяхното предложение за руската ваксина "Спутник V" да се гласува отделно от предложението на управляващите. Отрекоха да лобират заради пристрастие.

"Нима половин Европа са лобисти, на ниво лидери и правителство - Израел, Турция, Черна гора, Сърбия, то цяла Европа лидерите им са обхванати от някакъв лобизъм за руска ваксина", заяви Корнелия Нинова.

Мотивът на управляващите да променят формулировката и да отхвърлят решение за преговори само за руската ваксина е да дадат по-голяма възможност за договаряне на ваксини със страни извън Европейския съюз. Искат още и да се спази законодателството, а то изисква ваксините да са одобрени от европейската лекарствена агенция.

Искам да подчертая, че с нашето решение ние гарантираме достъп на българските граждани до всички одобрени от европейските регулаторни органи ваксини. Ние преди всичко сме загрижени за това ваксините да бъдат безопасни, ефективни и ефикасни, заяви Даниела Дариткова.

Заместник-председателят на парламента Валери Симеонов предложи компромисен вариант, за да прекрати размяната на реплики.

"Предлагам на Министерския съвет да предприеме всички необходими действия за осигуряване в страната на необходимите за изпълнение на националния ваксинационен план за COVID-19 ваксини, одобрението на Агенцията по лекарствата и Министерството на здравеопазването", заяви Валери Симеонов.

Предложението беше отхвърлено. От ДПС са убедени, че ваксините трябва да са изпитани и одобрени. Но определиха подмяната на искането на БСП с друго, като еманация на политическото надцакване.

"Беше правилно да се отправи едно послание, може би за първи път в края на това народно събрание от цялата комисия по здравеопазване и от целия парламент, че с грижа за хората се възлага на МС, спазвайки правилата, които са определени от регулаторните органи, да направят всичко възможно да обезпечат достатъчно количество ваксини", заяви Нигяр Джафер.

В последното си работно заседание депутатите отложиха гласуването на така наречените творчески пенсии на още 92-ма певци, музиканти и артисти. Причината точката да отпадне от дневния ред е, че в деловодството на парламента нямаше внесен доклад за решението. Това, което 44-тото Народно събрание не успя да реши е да направи всички промени в Наказателния кодекс, който непрекъснато се нуждае от ремонт заради това, че законът е стар. Не успяха със законодателството по детското правосъдие, фалита на физическите лица, както и да регламентират дейността на колекторските фирми. Днес депутатите работиха за последно. Официално ще се съберат за разпускане на този парламент на 25 март, ако дотогава не се наложи да работят извънредно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Армията и тази година е изпълнила конституционните си задължения
Армията и тази година е изпълнила конституционните си задължения
Александър Георгиев поигра за Рейнджърс при разгромен успех
Александър Георгиев поигра за Рейнджърс при разгромен успех