НОВИНИ

Парламентът преминава в нов режим на работа заради COVID-19 (ОБОБЩЕНИЕ)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:03, 26.03.2020
Чете се за: 01:15 мин.
Политика

Парламентът преминава в нов режим на работа заради разпространението на COVID-19.

Депутатите ще се събират извънредно, само за да приемат законопроекти, свързани с извънредното положение, а парламентарният контрол ще бъде само писмен. Предложението беше подкрепено от всички парламентарни групи освен от БСП.

С думите, че вирусът не подбира нито по социална, нито по религиозна, нито по етническа принадлежност, председателят на парламента призова депутатите да спазят правилата както всички граждани. Увери ги, че работата на Народното събрание няма да спре и че това не е нарушение на конституцията.

Цвета Караянчева, председател на НС: Призовам да сме на висотата на останалите граждани. Демокрацията можем да я опазим и като сме в карантина. С работата можем да наваксаме, когато работим и по време на ваканциите, но човешкото здраве и човешкия живот няма как да го наваксаме.

От БСП видяха в това решение опит на управляващите да се отърват от контрола върху тях и да управляват с укази. Заявиха, че този парламент трябвало да се събере само още веднъж - за оставка на правителството.

Корнелия Нинова, председател на БСП за България: Парламентарната република временно се отменя и се суспендира конституцията на Република България. Три дни заличиха 29 години съществуване и прилагане на Българската конституция. Утре влиза в действие диктатурата.

От ДПС определиха като лъжа твърдението, че парламента се разпуска. Казаха, че е имало предложения как да работят по друг начин, но БСП отхвърлили всичко.

Йордан Цонев, ДПС: Първото и основно човешко право е правото на живот. Пред това право всички останали права имат второстепенно значение.

Обединени патриоти отговориха на нападките на левицата, че хората щели да търсят сметка на управляващите за днешното решение.

Юлиян Ангелов, ВМРО: Някой пита после хората след три месеца ще ви търсят сметка защо няма пари, защо нямат заплати, защо са без работа. По -добре тази сметка да ми потърсят, отколко да ми потърсят сметката защо хиляди или десетки хиляди българи умряха.

По време на 3-часовия дебат от "Воля" и "Атака" поискаха дебатът да се прекрати заради неговата безмисленост, но не бяха чути. В крайна сметка комисиите продължават да работят. А най-вероятно парламентът ще бъде свикан още следващата седмица да се прокарат законодателни промени след ревизираните от „Газпром“ цени на природния газ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директори: Да отпадне външното оценяване в 4 и 10 клас тази година
Директори: Да отпадне външното оценяване в 4 и 10 клас тази година
Проф. Кантарджиев: В цял свят най-сигурни са тестовете, доказващи РНК на вируса
Проф. Кантарджиев: В цял свят най-сигурни са тестовете, доказващи РНК на вируса