НОВИНИ

Парламентът се разпуска, ще заседава само извънредно

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:55, 26.03.2020
Чете се за: 01:14 мин.
Политика

Със 115 гласа "за" и 65 гласа "против" депутатите приеха предложението на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева да бъде променен режимът на работа на парламента.

Заседания ще се свикват само при необходимост от приемане на закони, свързани с извънредното положение, а парламентарният контрол става писмен.

Мотивите за предложението на ГЕРБ е, че не се изпълняват разпорежданията на националния щаб – няма как да се спазва отстояние от 2 м. между депутатите, както и няма как да се изключи централната вентилация в сградата.

Няма да се блокира работата на НС, но мерките трябва да се вземат, за да не се наложи всички да бъдат подложени под карантина, коментира председателят на НС Цвета Караянчева.

От БСП казаха, че управляващите искат да се отърват от контрол и да управляват с укази.

Цвета Караянчева, председател на НС: Призовам да сме на висотата на останалите граждани. Демокрацията можем да я опазим и като сме в карантина, като си помагаме едни на други, защото виждаме как цялото общество се мобилизира, как хората си помагат, колко много доброволци имаме, когато сме единни в бедата ние можем да победим. С работата можем да наваксаме, когато работим и по време на ваканциите, но човешкото здраве и човешкия живот няма как да го наваксаме.

Корнелия Нинова, председател на БСП за България: Днес каквото и да говорят наши политически опоненти или народни представители с различно виждане парламентарната република временно се отменя и се суспендира Конституцията на Република България. Три дни заличиха 29 години съществуване и прилагане на българската конституция. Утре влиза в действие диктатурата.

Йордан Цонев, ДПС: Първото и основно човешко право е правото на живот. Пред това право всички останали права имат второстепенно значение. Ние в момента не гарантираме правото на живот. Нито на народните представители, нито на хората с които контактуваме, нито по някакъв начин даваме пример, че спазваме изискванията на всички други.

Юлиян Ангелов, ВМРО: Някой пита после хората след три месеца ще ви търсят сметка защо няма пари, защо нямат заплати, защо са без работа. По-добре тази сметка да ми потърсят, отколкото да ми потърсят сметката защо хиляди или десетки хиляди българи умряха.

НС най-вероятно ще се събере още следващата седмица, за да приеме промени в Закона за енергетиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предлагат задължителна карантина за всички българи, които се прибират от чужбина
Предлагат задължителна карантина за всички българи, които се прибират от чужбина
Удължиха срока на въведените противоепидемични мерки до 12 април
Удължиха срока на въведените противоепидемични мерки до 12 април